Οι καταθέσεις που οδήγησαν στη σύλληψη του Λιακουνάκου

Της Άννας Κανδύλη

Δύο μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα και νέα στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, έφτασαν στοιχεία από το Μονακό για την off shore εταιρεία Ιnteraction που κατά τις αρχές, πραγματικός δικαιούχος αυτής είναι ο επιχειρηματίας.

Στην εν λόγω εξωχώρια εταιρεία, φαίνεται να φτάνουν πάνω από 2 εκ. ευρώ μαύρο χρήμα από την Σουηδική εταιρεία Ericsson που προμήθευσε στη χώρα μας τα 4 ιπτάμενα ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εmbraer. Η προμήθεια αυτή  αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη το 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την Ιnteraction τα χρήματα διοχετεύτηκαν σε δυο εταιρίες , τις Highwood  και REA International Διαχειριστής της πρώτης εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε – όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος.

Όσον αφορά την δεύτερη εταιρεία (RΕΑ) που φαίνεται να είναι συμφερόντων των  χρηματιστών Πέτρου και Γιώργου Χριστοδουλίδη, ο πρώτος καταθέτοντας στην ανακρίτρια, ξεκαθάρισε ότι η εντολή  δίνονταν από τον κ.Καμάρη. Κατά τις αρχές, ο Καμάρης έδινε τις εντολές για τη μεταφορά των ποσών μετά από υποδείξεις του Γιάννη Σμπώκου.

Αποκαλυπτική κατάθεση

Κομβικής σημασίας για την αποκάλυψη και εξέλιξη της υπόθεσης ήταν οι δυο μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ericsson, Λις Ολοφ Νένζελ, που φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρείας. Ο Νένζελ έδωσε την πρώτη του κατάθεση στην κ. Μπράτη όταν αυτή μετέβη προς τούτο στη Σουηδία και τη δεύτερη όταν ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να επιβεβαιώσει όσα της είχε αποκαλύψει. Συγκεκριμένα το πρώην στέλεχος της  Ericsson έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ΄ τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Ιnteraction στην τραπεζα HSBC στο Μονακό. Τότε υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η  εταιρία δεν υφίσταται. Ακολούθως υποβλήθηκε νέο αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω Eurojustice.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνιδιοκτήτης της Ιnteraction είναι ο Άγγλος δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, που διαχειριζόταν και τον λογαριασμό της εταιρίας Evaston. Η Evaston είναι η εταιρεία η οποία μεσολάβησε για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard στον ελληνικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι από την Εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε πριν δύο μήνες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου, καθώς φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard, χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο συλληφθείς επιχειρηματίας μετά την προθεσμία που έλαβε από την ανακρίτρια για να απολογηθεί  την Παρασκευή αρνείται ότι έχει δωροδοκήσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λιακουνάκος, οι μίζες, ο Άκης και ο Σμπώκος – ΦΩΤΟ

Λιακουνάκος: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ