Διεθνής Αμνηστία: Επιθέσεις με ρόπαλα σε βάρος των μεταναστών στην Κω

Η Διεθνής Αμνηστία, σε δελτίο Τύπου της, διαπιστώνει συνθήκες «κόλασης» για πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω, ενώ καταγγέλλει και επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και ακτιβιστών.

Όπως περιγράφει η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, χτες το βράδυ μια ομάδα 15-25 ανθρώπων κρατώντας ρόπαλα επιτέθηκαν σωματικά σε πρόσφυγες στην Κω και φώναζαν «επιστρέψτε στη χώρα σας» και άλλες προσβολές. Επίσης, φέρονται να απείλησαν ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η ομάδα αυτή απέσπασε τη φωτογραφική μηχανή από ακτιβίστρια που τραβούσε φωτογραφίες, τραυματίζοντας μάλιστα την ίδια ελαφρά. Σύμφωνα με την κ. Γώγου, αρχικά η αστυνομία δεν σταμάτησε τη συγκεκριμένη ομάδα και οι μονάδες καταστολής παρενέβησαν με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος μόνο αφότου είχαν ξεκινήσει οι σωματικές επιθέσεις.

Εκτός όμως από την επίθεση σε πρόσφυγες, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν πολύ κακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο νησί. Μικρά παιδιά, ακόμα και μιας εβδομάδας μωρά, βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος που ήταν αναγκασμένο να περιμένει μέσα στη ζέστη, μερικές φορές για ημέρες, ώστε να καταγραφεί από τις αρχές. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διεθνούς οργάνωσης, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε επίσημης δομής υποδοχής, οι περισσότεροι πρόσφυγες διέμεναν σε πολύ κακές συνθήκες, καθώς ανέμεναν να καταγραφούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπορούν να πληρώσουν για διαμονή και κοιμούνται σε τέντες, σε εξωτερικούς χώρους και σε πολύ κακές συνθήκες ή στο ερειπωμένο ξενοδοχείο «Καπετάν Ηλίας».

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι ερευνητές της συνάντησαν τέσσερα αγόρια, τρία από το Πακιστάν και ένα από την Συρία, 16 ή 17 ετών, που κρατούνταν σε ένα βρόμικο αστυνομικό κρατητήριο μαζί με ενηλίκους, ύποπτους για ποινικά αδικήματα. Οι συνθήκες κράτησής τους ήταν πολύ κακές: παλαιά και βρόμικα στρώματα χωρίς κουβέρτες, σπασμένα φώτα και μια δυνατή οσμή λυμάτων από τις βρόμικες και υπερχειλισμένες τουαλέτες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το αγόρι από τη Συρία δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ή νομικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των τριών ημερών από τη σύλληψή του.

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ κάτοικοι του νησιού και η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προσφέρουν βοήθεια, οι τοπικές αρχές έχουν προσφέρει πολύ μικρή βοήθεια, ενώ έχουν κλείσει και τις δημόσιες τουαλέτες. Επίσης, πληροφορίες για τα δικαιώματα και την ταυτοποίηση ευάλωτων ομάδων δεν παρείχαν οι αρχές αλλά το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που βρίσκεται στο νησί. Την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, χειροτέρευε η διστακτικότητα των τοπικών αρχών να δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής με επαρκή δυναμικότητα και η έλλειψη συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τοπικές αρχές στην Κω να συνεργαστούν με τις κεντρικές αρχές και να εγκαταστήσουν κέντρα υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτητα τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, συμπεριλαμβανομένης και της επείγουσας αποστολής προσωπικού στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κω, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει επείγουσα οικονομική βοήθεια, καθώς και λειτουργική και επιχειρησιακή στήριξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης.

Εκκενώθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης – Έκρυθμη η κατάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

Αποδοκίμασαν κλιμάκιο της Κομισιόν στην Κω – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ