Ο Νταλάρας τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών, τιμώντας τα 90 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, μας καλεί αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, σε μια συναυλία πιο συμβολική από ποτέ!

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα ενενήντα του χρόνια, σφραγίστηκε από τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας, αλλά και τη σφράγισε ανεξίτηλα. 

Έτσι, κάθε νέα παρουσίαση αγαπημένων έργων του κορυφαίου δημιουργού, όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη συμφωνία (1954) ή το εμβληματικό Άξιον εστί (1960-1962), καθίσταται κάτι πολύ παραπάνω από μια ευχάριστη υπόμνηση της μουσικής του. Μας χαρίζει την αναζωογονητική επανασύνδεσή μας με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμούς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του λαού μας.

Στην μεγάλη αυτή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Μελωδοί», Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

Λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας

Ψάλτης Δημήτρης Πλατανιάς

Αφηγητής Άκης Σακελλαρίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 

Μουσική Διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός 

Συμμετέχουν

Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Διδασκαλία Σταύρος Μπερής

Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Διδασκαλία Μιχάλης Οικονόμου

Χορωδία «Μελωδοί»

Διδασκαλία Γιώργος Ζιάκας

και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

Διδασκαλία – Διεύθυνση Νατάσσα Αγγελοπούλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμφωνία Νο 1 (1954)

1. i. Allegro

2. ii. Andante

3. iii. Allegro moderato

Άξιον Εστί (1960-1962)

1. i. Η Γενεσις (Εισαγωγή)

2. ii. Τα Παθη

1. 1. Ιδού Εγώ Λοιπόν

2. 2. Η Πορεία Προς Το Μέτωπο

3. 3. Ένα Το Χελιδόνι

4. 4. Τα Θεμέλιά Μου Στα Βουνά

5. 5. Με Το Λύχνο Του Άστρου

6. 6. Η Μεγάλη Έξοδος

7. 7. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ

8. 8. Ναοί Στο Σχήμα Τ’ Ουρανού (Ορχηστρικό)

9. 9. Της Αγάπης Αίματα

10. 10. Ναοί Στο Σχήμα Τ’ Ουρανού

11. 11. Προφητικόν

12. 12. Ανοίγω Το Στόμα Μου

13. 13. Σε Χώρα Μακρινή

3. iii. Το Αξιον Εστι

Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές εισιτηρίων VIP: 30€, 24€, Ζώνη Α: 30€, 24€, Ζώνη Β: 20€, 16€, Ζώνη Γ: 20€, 12€, 15€ (φοιτητικό), Άνω Διάζωμα: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε: 

• Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr

• Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 – 21:00

• Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

• Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Η συνεργασία Γιώργου Νταλάρα με τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιώργος Νταλάρας συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη στο ξεκίνημα της μουσικής του ζωής, στο Παρίσι το 1972, στη διάρκεια της δικτατορίας. Η πρώτη γνωριμία όμως έγινε πολύ νωρίτερα, χάρη στην μητέρα του η οποία και πήγε τον Γιώργο όταν ήταν μικρός στο σπίτι του Μίκη, στην Νέα Σμύρνη, για να τον γνωρίσει. Πρώτος καρπός της συνεργασίας του ήταν τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που κυκλοφόρησαν το 1974. Ακολούθησαν τα «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» και «Εκείνος Ήταν Μόνος» και στη συνέχεια το Ραντάρ (στίχοι Κώστα Τριπολίτη) το 1981.

Ο Γιώργος Νταλάρας πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες μεταπολιτευτικές συναυλίες του συνθέτη σε όλη την Ελλάδα, στην Κούβα το 1981 και αργότερα στην Ευρωπαϊκή περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη με τα Μετα-συμφωνικά έργα, το 1990. Από τη δεκαετία του ’80 συμμετείχε σε πολλές συναυλίες με λαϊκά τραγούδια ή κύκλους τραγουδιών του συνθέτη. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη (Πρωτομαγιά, Εργατικό Κέντρο), στην Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο), στη Ζάτουνα, στην Κρήτη. Το 1988 ερμηνεύει το «Άξιον Εστί», υπό την διεύθυνση του συνθέτη, στις δύο συναυλίες που δόθηκαν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης. Η ζωντανή εκτέλεση του έργου κυκλοφόρησε σε δίσκο.

Το 1995 ο Γιώργος Νταλάρας τίμησε τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με δύο συναυλίες με την Metropole Orchestra στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε από την EMI Classics. 

Το καλοκαίρι του 2001 ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε έργα του Μίκη Θεοδωράκη με την Ossipov Russian Orchestra στους Δελφούς, στην επίσημη εκδήλωση για 50 χρόνια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που καλύπτεται διεθνώς. 

Το 2002 συμμετέχει στην όπερα «Λυσιστράτη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Το 2005 ερμήνευσε λαϊκά τραγούδια και κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στις δύο συναυλίες-αφιέρωμα για τα 80 χρόνια του συνθέτη, που δίδονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύει το «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και για πρώτη φορά όλο τον κύκλο τραγουδιών «Ρωμιοσύνη», με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Η ζωντανή ηχογράφηση κυκλοφόρησε σε διπλό cd. 

Το 2009 ο Γιώργος Νταλάρας με την Μαρία Φαραντούρη περιοδεύουν στην Ευρώπη τιμώντας επίσης τον Γιάννη Ρίτσο.

Παράλληλα ο Γιώργος Νταλάρας έχει ερμηνεύσει έργα του Μίκη Θεοδωράκη στις συνεργασίες του με τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ