Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα

Σήμερα καλούνται 21 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσουν αν το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση και ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Βουλή.

Η συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν επί της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, πρώην σύμβουλος Επικρατείας

Σύμφωνα με τους δύο πολίτες, οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος  προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Μετά τη συζήτηση της προσφυγής σε δημόσια συνεδρίαση,  οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη  κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν απόφαση.

Αμέσως μετά θα γνωστοποιηθεί η απόφαση της Ολομέλειας που θα κρίνει την τύχη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν ότι ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματικός, τότε η διεξαγωγή του “παγώνει” και ότι χρήματα έχουν δαπανηθεί για το δημοψήφισμα(αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων, δαπάνες για τα ψηφοδέλτια, κ.λπ.) πάνε χαμένα.

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί η σχετική προσφυγή τότε η διαδικασία του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή θα προχωρήσει κανονικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατατέθηκε στο ΣτΕ προσφυγή κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

Δημοψήφισμα: Μάθε που ψηφίζεις σε αυτό το τηλέφωνο

Η ΟΤΟΕ ζητά να αποσυρθεί το δημοψήφισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ