Κίνημα Δικηγόρων: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ασαφές και υπαινικτικό

«Ο λαός έχει εξευτελισθεί από εσφαλμένες επιλογές και ενέργειες» αναφέρει σε ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Κίνημα Δικηγόρων.

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος υποστηρίζουν πως «το ερώτημα του προκηρυχθέντος δημοψηφίσματος είναι ασαφές και υπαινικτικό, ενώ ερείδεται επί προτάσεως που δεν υφίσταται πλέον, καθόσον η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με προτάσεις και από τις δύο πλευρές».

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα.

«ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Αθήνα, την 2 Ιουλίου 2015

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Δυνάμει του άρ. 14 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου του στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους», και του Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με τον οποίο «Ο Δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» η ιστορική συγκυρία μας οδήγησε στην απόφαση να σας ανακοινώσουμε κ. Πρωθυπουργέ, ότι πρέπει να συγκαλέσετε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις για Εθνική Συνεννόηση υπό τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δύναται να δώσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους για τη σωτηρία της χώρας μας.

 Με το χθεσινό ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, με αγώνες και δημοκρατική παράδοση δεκαετιών, που πράγματι άρθρωσε έγκαιρα προγραμματικό λόγο θεσμικής αντίδρασης στις ασκηθείσες πολιτικές των δανειστών σε βάρος τόσο του δικηγορικού σώματος, όσο και της κοινωνίας των πολιτών, τοποθετήθηκε ο ΔΣΑ θεσμικά, σύμφωνα με τον ν. 4023/2011, στο δημόσιο διάλογο επί του επικειμένου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, πλην όμως Υμείς εμμένετε. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρ. 3 του Ν. 4023/2011 το ερώτημα πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή και σύντομο. Από τη γραμματική ερμηνεία του άρ. 15 του Ν. 4023/2011 προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή η καταχώρηση του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε ένα ψηφοδέλτιο.

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος έφερε όλους τους νομικούς επιστήμονες αντιμέτωπους με ουσιώδη προβλήματα επί του κύρους και του νοήματος του εν λόγω δημοψηφίσματος, που έχει πράγματι μείζονα υπαρξιακά ζητήματα για το μέλλον της χώρας μας. Στο ερώτημα που τίθεται στο προκηρυχθέν δημοψήφισμα ελλείπει η προηγούμενη σαφής και πλήρης ενημέρωσή μας. Προϋποθέτει την ασφαλή γνώση τόσο επί του αντικειμένου του δημοψηφίσματος όσο και των συνεπειών που θα έχει το «ναι» ή το «όχι», με αποτέλεσμα η νοηματική εκφορά του ερωτήματος να οδηγείται, με συναγόμενη δήλωση, στο ουσιαστικό και κρίσιμο για την Ελληνική Δημοκρατία ερώτημα, εάν ο λαός επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, ερώτημα που και εσείς, όπως δηλώνετε, δεν ανταποκρίνεται στην αληθή βούλησή Σας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών Σας υπέδειξε ότι η θεμελιώδης αυτή προϋπόθεση, η οποία δεν είναι κενός τύπος, αλλά ουσιαστική επιβεβαίωση του κράτους δικαίου, δεν συντρέχει εν προκειμένω. Ούτε για μας ούτε για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, πλην όμως εσείς εμμένετε. Το ερώτημα του προκηρυχθέντος δημοψηφίσματος είναι ασαφές και υπαινικτικό, ενώ ερείδεται επί προτάσεως που δεν υφίσταται πλέον, καθόσον η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με προτάσεις και από τις δύο πλευρές. Αν ισχύει ότι το ουσιαστικό διακύβευμα του ερωτήματος είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από «ΝΑΙ» στη δημιουργική συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να συνυπογράφει κανείς άκριτα και ανεπεξέργαστα απαιτήσεις των δανειστών της Ελληνικής Δημοκρατίας που είναι αδύνατον να εκπληρωθούν. Δεν γίνεται αντιληπτή όμως η συνδρομή εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να τεθεί το ερώτημα αυτό τώρα.

Ο λαός έχει εξευτελισθεί από εσφαλμένες επιλογές και ενέργειες. Εάν θεωρείτε ότι ελλείπει ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των ενεργειών σας και της παρουσίας της τρίτης ηλικίας έξω από κλειστές τράπεζες με τα χέρια ανοιχτά να πάρουν μερικά ευρώ για να ζήσουν, έχετε αντιληφθεί εσφαλμένως το ρόλο σας, την έννοια της αξιοπρέπειας και τη λαϊκή εντολή και με τη στάση σας διακινδυνεύετε την ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ Να συγκαλέσετε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις για Εθνική Συνεννόηση υπό τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δύναται να δώσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους για τη σωτηρία της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης.

Την Παρασκευή αποφασίζει το ΣτΕ για την προσφυγή κατά του δημοψηφίσματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ