Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο 16,5% των επιχειρήσεων

Ανασφάλιστους εργαζόμενους απασχολεί το 16,46% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τον περασμένο Φεβρουάριο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Σε σύνολο 2.782 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, οι 458 απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ αντίστοιχα τον Ιανουάριο το ίδιο ποσοστό ήταν 14,40%. Για τη «μαύρη εργασία» που πιάστηκε στη δαγκάνα των ελεγκτών, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μόνο στον μήνα Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύνολο 12.343 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, εντοπίστηκαν 907 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 7,35%). Συνολικά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το ποσοστό των παραβατικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 15,63% (725 σε σύνολο 4.638 επιχειρήσεων), ενώ τα πρόστιμα ήταν 14,4 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο «Αρτεμις»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις» του υπουργείου Εργασίας, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 (όταν και θεσμοθετήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο) μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 38.788 επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Από τα ειδικά κλιμάκια του ΙΚΑ έμφαση έχει δοθεί σε κλάδους, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, όπως: επισιτιστικά επαγγέλματα, βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας και επιχειρήσεις φασόν. Από τις 38.788 επιχειρήσεις, οι 5.129 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (13,22%). Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 88,2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ με καθυστέρηση αναρτήθηκε χθες από τον ΟΑΕΔ ο προσωρινός πίνακας κατάταξης με τους 32.433 ωφελούμενους 18 ετών και άνω, που επελέγησαν για να εργαστούν με πλήρη απασχόληση επί πέντε μήνες σε δήμους της χώρας στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όπως επίσης και ο πίνακας με αυτούς που αποκλείστηκαν από το ίδιο πρόγραμμα. Τα ονόματα έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr) και οι περίπου 200.000 συμμετέχοντες μπορούν να αναζητήσουν τη σειρά κατάταξής τους στον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων ή την αιτία αποκλεισμού τους στον Πίνακα Αποκλειομένων, με τον Αριθμό Πρωτοκόλλου της αίτησης. Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 12:00.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Ρομπόλης: 8 στα 10 στοιχεία της τρόικας για την αγορά εργασίας ήταν λάθος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ