«Πυρά» από τους διοικητικούς δικαστές κατά των Τζαβάρα – Λάππα

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταδικάζει με ανακοίνωσή της την απαξιωτική στάση, όπως τη χαρακτηρίζει, των βουλευτών Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ) και Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των διοικητικών δικαστών, αλλά και των Δικαστικών Ενώσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της 28ης Μαΐου στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής».

Καταρχάς, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι ο κ. Τζαβάρας από το βήμα της Βουλής «με αφορμή το γεγονός ότι έγινε τελικώς δεκτή από τη Βουλή η τοποθέτηση της Ένωσής Διοικητικών Δικαστών (με την οποία συμφώνησαν και άλλες δικαστικές Ενώσεις) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του δικαστηρίου για την εκδίκαση της αίτησης για διαταγή πληρωμής, απέδωσε την ευθύνη του όγκου των αδίκαστων υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, στο ότι τα επαρχιακά Διοικητικά Πρωτοδικεία συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα, ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές χορηγούν προσωρινές διαταγές και εκτιμούν τις προϋποθέσεις έκδοσης αυτών τηλεφωνικά, μέμφθηκε δε και τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί άκουσε και υιοθέτησε τις απόψεις των ”συντεχνιακών εκπροσώπων της επαγγελματικής ομάδας των διοικητικών δικαστών” δηλώνοντας ότι:

”…η πολιτεία, το κράτος που έχει τρεις λειτουργίες, θα πρέπει τουλάχιστον ως προς την έκφραση της νομοθετικής του λειτουργίας να μην περιορίζεται και να μην υιοθετεί αβασάνιστα και άκριτα τις προτάσεις ή τις απόψεις των ενδιαφερομένων επαγγελματικών ομάδων, γιατί αυτές σκοπό έχουν να εξοικονομήσουν κατά τέτοιο τρόπο τις δικαστικές διαδικασίες, ώστε τα προνόμιά τους ή τα οποιαδήποτε κεκτημένα τους να μη θιγούν.

Γι’ αυτό, το κράτος σήμερα θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός, ο πρώτιστος στόχος της μεγάλης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει, γιατί επί 30 χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο στη Βουλή από το να υιοθετούμε τέτοιου είδους προτάσεις, αιτήματα δηλαδή παροχής προνομίων από επαγγελματικές ομάδες… πλην όμως επειδή είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου κι ενδεχομένως να μην έχετε πείρα από την καθημερινή δικαστηριακή πράξη, γι’ αυτό σας λέω ότι θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να μορφώνετε δική σας αντίληψη και όχι να υιοθετούμε όλοι εδώ ό,τι μας φέρνει από το κάθε όργανο η οργανωμένη σε ομάδες κοινωνία”».

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, στην ανακοίνωσή-απάντησή της επισημαίνει:

«Προφανώς, καθένας μας διαλέγει το ύφος και το ήθος που θέλει να τον προσδιορίζουν. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν επιτρέπεται να χαμηλώσει το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου απαντώντας επί της ”ουσίας” σε δηλώσεις με τις οποίες και επιχειρείται -με προσβλητικούς, συκοφαντικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση- η απαξίωση των δικαστών, αλλά και του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα του 1975 ρόλου του θεσμού των δικαστικών Ενώσεων, με ύφος, επιχειρήματα και αναφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές πριν τη μεταπολίτευση του 1974».

Και συνεχίζει η Ένωση: «Οι δηλώσεις αυτές με τις οποίες χαρακτηρίζονται και ως ”συντεχνιακές” τοποθετήσεις που αποσκοπούν όχι σε προσωπικά ή ”συντεχνιακά” οφέλη, αλλά στην επιτάχυνση και βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, πέραν από αμιγώς βερμπαλιστικές και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κ. Τζαβάρας τον δημόσιο διάλογο, στερούνται την πρέπουσα σοβαρότητα και υπονομεύουν αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν».

Ωστόσο, επισημαίνει η Ένωση, «δεν μπορεί βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου να προσβάλει και να συκοφαντεί τους δικαστές και τον θεσμό των δικαστικών ενώσεων αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής. Η μονομέρεια και η μαινόμενη αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική τοποθέτηση του κ. βουλευτή ενάντια στους διοικητικούς δικαστές και τις δικαστικές Ενώσεις, για λόγους που ο ίδιος ξέρει, δεν είναι κριτική ούτε εποικοδομητική αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων».

Ως προς τον βουλευτή κ. Λάππα, η Ένωση, επισημαίνει ότι «αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ”τα Διοικητικά Δικαστήρια και η διοικητική δίκη αποτελούν την ντροπή της κοινωνίας και του δικαιϊκού μας συστήματος”» και προσθέτει:

«Η συμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις και η ως εκ τούτου καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που πάντως -ως όφειλαν να γνωρίζουν οι κ. βουλευτές- δεν οφείλεται στην ίδια τη λειτουργία αυτή, είναι πράγματι μέγιστο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, με προέχουσες αιτίες, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, την κοινωνική ανισότητα, την ανορθολογική υπερνομοθέτηση και την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των δικών που αναπαράγουν συνεχώς νέες διαφορές, αλλά και την διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας και των πολιτικών μας για τον εκσυγχρονισμό και οργάνωση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Αποτελεί διαχρονική πάθηση του δικαιικού μας συστήματος, καθώς ποτέ δεν τέθηκε, από τους πολιτικά υπευθύνους, στη βάση ενός σοβαρού διαλόγου, όπως άλλωστε οι περισσότερες αλλαγές στο δικαιικό μας σύστημα.

Ακριβώς δε για τους λόγους αυτούς πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή και σοβαρότητα και όχι με μικροπολιτικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις. Οι δηλώσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου και δεν αναπληρώνουν την μέχρι σήμερα απραξία της Πολιτείας μας».

Κλείνοντας η Ένωση, αναφέ��ει:

«Οι απόψεις των δύο παραπάνω βουλευτών δεν βρίσκουν έρεισμα στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των διοικητικών δικαστών που ασκούν τα καθήκοντα τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης».

Δείτε επίσης:

Η Ένωση Δικαστών στον Γιούνκερ: Βρείτε λύση για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ