Σε επίπεδο Μπιν Λάντεν… Ξηρός και Μαζιώτης

Η αμερικανική κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεσή της προς την Αθήνα για το θέμα της πιθανής αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τον αδελφό του Χριστόδουλο και τον Νίκο Μαζιώτη στον κατάλογο των τρομοκρατών.

Από εδώ και πέρα οι δύο Ελληνες πολίτες θα βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών.

Η κίνηση έγινε 24 ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, η οποία -σύμφωνα με ελληνικές πηγές- ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι Αμερικανοί δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις της Αθήνας και θα δείχνουν, από εδώ και πέρα, με κάθε τρόπο τη διαφωνία τους με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Έθνους» εάν ο κ. Κέρι είναι ικανοποιημένος με την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στη συνάντηση της Δευτέρας, η εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ απάντησε:

«Κατά τη διμερή συνάντηση ο υπουργός Κέρι έθεσε τις ανησυχίες μας ότι εκείνοι που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν έγκλειστοι. Και οι δύο επανέλαβαν τη σημασία της διμερούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Θα παρακολουθούμε με προσοχή την εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Οι πλέον επικίνδυνοι

Αναφορικά με τη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι περιλαμβάνει τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο. Σε αυτήν, άλλωστε, είχε περιληφθεί στο παρελθόν ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η «ένταξη» σε αυτόν τον κατάλογο γίνεται επειδή δίνει το δικαίωμα στους Αμερικανούς να παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των τρομοκρατών, ενώ θεωρούν πως από τη στιγμή που έχουν μετατραπεί σε αμερικανικούς στόχους -όσο και αν δεν το παραδέχονται- δύνανται και να τους «χτυπήσουν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «όρισε τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νικόλαο Μαζιώτη κάτω από την εντολή 13224, που στοχοποιεί τρομοκράτες και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές ενέργειες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εντολής, τα περιουσιακά στοιχεία που τελούν υπό την αμερικανική δικαιοδοσία και στα οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν πρόσβαση παγώνουν».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει ρητά σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν την οποιαδήποτε συναλλαγή με τον Ξηρό και τον Μαζιώτη, αλλά το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδεικνύουν εξαιρετική ευαισθησία στα θέματα τρομοκρατίας, θεωρούν αυτονόητη τη συμμόρφωση των συμμάχων τους, με έμφαση προφανώς σε εκείνους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να αποδέχονται και να συμμορφώνονται απόλυτα με τις αποφάσεις αυτές.

Πηγή: Έθνος 

Δείτε επίσης:

Οι ΗΠΑ έβαλαν Χρ. Ξηρό και Μαζιώτη στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ