Η τελειομανία «τιμωρεί» τις γυναίκες

Οι περισσότερες γυναίκες είναι πιθανότερο να νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά τους, λόγω της τελειομανίας που τις διακατέχει.

Σε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα συμπεράσματα καταλήγούν στο ότι οι γυναίκες, σε υψηλότερο ποσοστό έναντι των ανδρών, αισθάνονται πως δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις που οι ίδιες έχουν θέσει στον εαυτό τους όσον αφορά την οικογένεια και το επάγγελμά τους.

Αυτή η τελειομανία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εργασιακές και τις οικογενειακές και λοιπές προσωπικές επιδιώξεις τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου Όμπερν της Αλαμπάμα, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζάκλιν Μίτσελσον.

Το 34% των γυναικών που ρωτήθηκαν για το επάγγελμά τους, δήλωσαν ότι νιώθουν πως δεν εκπληρούν τα υψηλά στάνταρντ που έθεσαν στους εαυτούς τους, έναντι ποσοστού 24% των ανδρών.

Όσον αφορά το σπίτι και την οικογενειακή ζωή, το αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 30% για τις γυναίκες και 17% για τους άνδρες.

Η υπεύθυνη της έρευνας δήλωσε ότι δεν περίμενε να καταγραφεί διαφορά μεταξύ ανδρών-γυναικών και τόνισε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται μια διαφορά στα ποσοστά τελειομανίας μεταξύ των δύο φύλων, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ, είναι ότι οι γυναίκες συχνά αισθάνονται πολύ ένοχες, όταν μπερδεύουν τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς τους, καθώς αισθάνονται ότι δεν τα καταφέρνουν σωστά σε κανέναν από τους δύο τομείς.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Occupational and Organizational Psychology».

Πηγή: tanea.gr

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ- Γυναίκα ήταν παντρεμένη με 8 άνδρες ταυτόχρονα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ