Πόσος είναι ο χρόνος αναμονής για σύνταξη από το ΙΚΑ

Από 2 έως 6 μήνες κυμαίνεται ο χρόνος αναμονής για την απονομή της σύνταξης σε όλα τα κέντρα απονομών συντάξεων της περιφέρειας, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο χρόνος αναμονής αυξάνεται σημαντικά στα στην περιφέρεια της Αττικής όπου σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από ένα έως δυο έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 56.615 απλές κύριες συντάξεις, από 63.075 που ήταν τον Μάρτιο του 2014 και 57.934 που ήταν τον Οκτώβριο του 2014.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλες 10.472 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και 66.220 επικουρικές συντάξεις, ενώ από το σύνολο των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν, αποδίδονται στους δικαιούχους 30.000 προσωρινές συντάξεις.

Το ΙΚΑ συνιστά πάντως στους ασφαλισμένους να επιδιώκουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς έχει παρατηρηθεί, ότι ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης δεν ξεπερνά τους έξι μήνες εάν υπάρχει συνταξιοδοτική απόφαση. Αυτό ισχύει και για το Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ του Πειραιά και του Περιστερίου εκδίδονται αυτές τις ημέρες αποφάσεις που υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή τρεις μήνες μετά από την υποβολή του αιτήματος.

Για την έκδοση προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθυνθούν δυο χρόνια πριν την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους στα 60 Κέντρα Ανακεφαλαίωσης, που λειτουργούν σε υποκαταστήματα όλης της χώρας.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά επίσης, ότι η παρατηρούμενη μείωση του ρυθμού υποβολής των νέων αιτήσεων θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του χρόνου της απονομής των συντάξεων.

Τέλος, για την οριστική αντιμετώπιση της έγκαιρης απονομής των συντάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός που αφορά στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τα έτη προ του 2002.

Διαβάστε επίσης:

Λίστα – ντροπή για σύνταξη από το ΙΚΑ – Αναμονή έως και δύο χρόνια

«Παράθυρο» για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ