Επίτιμοι Δημότες Βιάννου το ζευγάρι των Γερμανών που πλήρωσαν για τις αποζημιώσεις

Ο Ludwig Zacaro και η Nina Lahge που κατέλαβαν το ποσό που τους αναλογεί από τις πολεμικές αποζημιώσεις ανακηρύχθηκαν επίτιμοι Δημότες του Δήμου Βιάννου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης η μαρτυρική Βιάννος, δεν ξεχνά και το έχει αποδείξει. Η έντιμη και γενναία πράξη του ζεύγους των Γερμανών πολιτών, «δείχνει» στην πολιτική ηγεσία της χώρας τους, «ποια» θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό, ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι το δεύτερο πανελλαδικά σε αριθμό θυμάτων. Και συνέχισε λέγοντας ότι, «η πράξη των ανθρώπων αυτών, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, που βάζει την πολιτική ηγεσία της χώρας τους, μπροστά στις ευθύνες και στο χρέος της. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται με τρόπο μη αμφισβητήσιμο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού, γνωρίζει τι υπέστη ο λαός μας από το ναζισμό και θεωρούν παντελώς άδικη την πολιτική της σημερινής Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κος Αλέξανδρος Γρυλιωνάκης είπε:

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον τόπο μας, για την Βιάννο. Ζητάμε σεβασμό από την Γερμανία ζητάμε την αναγνώριση της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι ζωές που χάθηκαν δεν αποτιμώνται, όμως, έχουμε αυξημένη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα και άρα, οφείλουμε να αποδώσουμε τιμή και ευγνωμοσύνη στο ζευγάρι αυτό των Γερμανών, γιατί η πολύπλευρα συμβολική πράξη τους, έχει πολλούς αποδέκτες, κυρίως στην κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης είπε ότι θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση και στον  Πρωθυπουργό το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης και ότι ο σκοπός είναι ένας: Η τελική δικαίωση της χώρας μας. Δεν θα σταματήσουμε, κατέληξε, να διεκδικούμε το αυτονόητο.

Κατά την ομιλία τους τόσο ο Ludwig Zacaro όσο και η Nina Lahge αφού ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τον Πρόεδρό της, καθώς και τους Πολίτες της Βιάννου, δήλωσαν:

«Σε αυτήν την όμορφη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι και επιθυμούμε κάτι να ανταποδώσουμε.  Όχι σαν ελεημοσύνη αλλά σαν κάτι που σας ανήκει. Ντρεπόμαστε για την υπεροψία, την οποία η χώρα μας και πολλοί συμπολίτες μας, δείχνουν απέναντι στην Ελλάδα. Αυτοί υποστηρίζουν: ‘Οι Έλληνες οφείλουν επιτέλους να πληρώσουν τα χρέη τους’. Αντιθέτως η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στη χώρα σας. Καταβολή χρημάτων επανόρθωσης από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όπως εξ αυτών είναι ο αναγκαστικός δανεισμός του 1942, υπολογιζόμενος σε 11δισεκ. ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα με τους τόκους στα 70 δισεκ. ευρώ.

Εμείς θέλουμε σε ένδειξη της αλληλεγγύης και σαν συμβολική κίνηση ένα μέρος από αυτά, τα 875 ευρώ, να τα επιστρέψουμε στον ελληνικό πληθυσμό.

Το κάνουμε αυτό γνωστό, ώστε να δώσουμε το ερέθισμα και σε άλλους να διευρύνουν το πνεύμα τους και να οδηγήσουν το κράτος μας να αναγνωρίσει το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Το ζευγάρι των Γερμανών που πλήρωσε για τις… αποζημιώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Τα ατιμώρητα εγκλήματα της γερμανικής Μεραρχίας Εντελβάις στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

H Bild “συγκλονίστηκε” από τη σφαγή του Διστόμου – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ