Συνήγορος Παπακωνσταντίνου: Μόνο με μαθηματική λογική μπορεί να υπάρξει καταδίκη

Της Άννας Κανδύλη

Μόνο με μαθηματική λογική μπορεί να υπάρξει καταδίκη, υποστήριξε στην αγόρευσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο δεύτερος συνήγορος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Τάκης Βασιλακόπουλος.

Ο υπερασπιστής του πρώην υπουργού ανέφερε πως «ο κάθε κατηγορούμενος είναι ένοχος, όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά γιατί ο δικαστής θα πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο “πιστεύω ότι το έκανε”,  δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή εισαγγελική εισήγηση της Ξένης Δημητρίου, είπε πως όλα αυτά είναι «λογικοί ακροβατισμοί που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ό, τι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε δικαστήριο να κάνει άλματα λογικονομικά για στηριχθούν οι κατηγορίες».

Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι είναι ένοχος, με τη μαθητική λογική; Σας λέω όχι και για αυτό πρέπει να κριθεί αθώος».

“Δεν υπάρχει απιστία”

Αναλύοντας το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, που βαραίνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορετικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η πιθανή ζημία.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει μέθοδος η οποία έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει ζημία ως προς τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ προκύπτει ενδεχόμενη ζημία, που βέβαια δεν αποκλείεται να μηδενιστεί από τα διοικητικά δικαστήρια.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο συνήγορος μάλιστα είπε: «Αν μια φορολογική αρχή είχε πει τέτοια πράγματα στο Σόιμπλε σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε στείλε στο Άουσβιτς».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν για την υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, σημείωσε, δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ, καθώς «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Όποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι διαπράξει κακούργημα».

Τέλος, για τις δύο βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε τα εξής:

– Απόπειρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου: “Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη  βέβαιη και οριστική. Επί μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ …αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί”.

– Νόθευση εγγράφου: “Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο” αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας “το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει  μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή”

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, οπότε και θα αγορεύσει ο τρίτος συνήγορος, Β. Δημακόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο συνήγορος του Παπακωνσταντίνου κατηγορεί τον Διώτη ως ψεύτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ