• Τα τραγικά λόγια των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην κηδεία

  12:45 μμ, Τρίτη 17 Μάρ 2015 12:45 μμ, Τρίτη 17 Μάρ 2015

  Στην κρητική γη αναπαύεται πια ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, του οποίου η ιστορία και το τραγικό τέλος συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα.

  Η σορός του 20χρονου έφθασε στο πατρικό σπίτι του πατέρα του στο Σέλλι Ρεθύμνου, στους πρόποδες του όρους Βρύσινα, στις 07.50 το πρωί. Το σπίτι, από εκείνη την ώρα, πλημμύρισε με κόσμο που έσπευσε να πει το τελευταίο αντίο στο Βαγγέλη και να συμπαρασταθεί στην οικογένεια.

  Οι τραγικοί γονείς λύγισαν με το που αντίκρισαν τη σορό του παιδιού τους. Η μητέρα του σπάραξε: «Παιδί μου, άγγελέ μου, σπλάχνο μου. Για ποιο ταξίδι κίνησες», έλεγε με λυγμούς. «Γιε μου, παλικάρι μου, πάει το παιδί μου», φώναζε ο πατέρας του, ενώ η αδελφή του αγκάλιασε το φέρετρο του αδερφού της ψελλίζοντας: «αδελφούλη μου».

  Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.

  Κατάμεστη ήταν και η εκκλησία, όπου εψάλη ίσως η πιο σιωπηρή εξόδιος ακολουθία, μέσα σε βαρύ πένθος για ολόκληρη την Κρήτη.

  Δεν ήταν μόνο συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Γιακουμάκη που συνόδευσαν τον 20χρονο στην τελευταία του κατοικία, αλλά και χιλιάδες άγνωστοι που έκαναν το Βαγγέλη "δικό τους παιδί" και θέλησαν να του πουν το τελευταίο "αντίο", αλλά και να στείλουν με την παρουσία τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.

  Ανάμεσα τους, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Κώστας Μελίδης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, καθώς επίσης και συνσπουδαστές του Βαγγέλη από τη σχολή του. Όλα συνέβησαν εκεί, συναπαντήματα, μνημόσυνο και κηδεία μαζί, στον τόπο που ο Βαγγέλης λάτρευε. Το Σελλί ήταν ο τόπος που ήθελε να βρίσκεται περισσότερο, η γενέτειρα του πατέρα του, όπου εργαζόταν εθελοντικά κάθε καλοκαίρι για να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

  Στην εξόδιο ακολουθία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων τόσο από το Ρέθυμνο όσο και των όμορων νομών. Μεταξύ των στεφάνων, υπήρχε και εκείνο του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Στέφανα απέστειλαν σύλλογοί και σωματεία Κρητών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σύλλογοι φοιτητών, πανεπιστημιακών και όχι μόνο, σχολών της χώρας.

  Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήρι, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες.

  «Το άσπρο φέρετρο και τα άσπρα κουφέτα, ας υποδείξουν στους κυβερνώντες ότι εμείς θέλουμε αυτό το χρώμα… Το λευκό, το αλέκιαστο. Γι αυτό θα αγωνιστούμε όλα τα παιδιά που είμαστε σήμερα δίπλα στον Βαγγέλη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρή εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φίλη από παιδιά με τον Βαγγέλη.

  Στους Αρμένους, το χωριό όπου διαμένει η οικογένεια Γιακουμάκη, όλα είναι κλειστά, συμμετέχοντας στην ημέρα πένθους, που κήρυξε η τοπική κοινότητα Αρμένων. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ύστερα από την τραγική κατάληξη που είχε η εξαφάνιση του συγχωριανού μας σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και βρέθηκε νεκρός την 15/03/2015 στα Ιωάννινα, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αρμένων συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση στις 15/3/2015, στις 15:00 και με απέραντη θλίψη και οδύνη γνωμοδοτεί ομόφωνα η ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, θα κηρυχθεί ημέρα πένθους για την τοπική κοινότητα Αρμένων και θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην κοινότητα και συγκεκριμένα: -Δημοτικό Σχολείο Αρμένων -Νηπιαγωγείο Αρμένων -Παιδικός Σταθμός Αρμένων -Κοινοτικό Γραφείο Αρμένων -Περιφ. Ιατρείο Αρμένων».

  Την ίδια ώρα, σε αρκετά σχολεία ανά την Κρήτη μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό και ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας για την πρόληψη του φαινομένου αποτίοντας τη δική τους τιμή στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. «Είμαστε συντετριμμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να στηθούμε μπροστά στο όποιο κακό βαλθεί να πειράξει τα κοπέλια και της κοπελιές του τόπου μας και όχι μόνο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια, ο οποίος συμμετείχε στο πένθος της οικογένειας Γιακουμάκη.

  ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης

  Τρισάγιο στη Γαλακτομική Σχολή για τον Γιακουμάκη - ΦΩΤΟ

  Το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη Γιακουμάκη - ΒΙΝΤΕΟ

  Στην "αγκαλιά" της Κρήτης ο Βαγγέλης - ΦΩΤΟ

  "Mε κατηγορούν για τον Βαγγέλη, φοβάμαι να κυκλοφορήσω" - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα