Καταστροφικές πλημμύρες στην Ξάνθη – ΒΙΝΤΕΟ

Πλημμυρισμένα σπίτια, αυλές, δρόμοι και χωράφια, εγκλωβισμένα πρόβατα σε κτηνοτροφικές μονάδες, χιονισμένα βουνά και ολισθηροί δρόμοι συνθέτουν το σκηνικό των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε από το απόγευμα της Παρασκευής την Ξάνθη.

Η έντονη και ακατάπαυστη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους προκάλεσε αναρίθμητα προβλήματα στον κάμπο της Ξάνθης, ενώ η ορεινή περιοχή του Νομού ντύθηκε στα λευκά. Αντίστοιχο το σκηνικό του καιρού και στην Κομοτηνή όπου επίσης παρατηρήθηκαν προβλήματα, με τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας να βρίσκονται στο πόδι και τους κατοίκους των δύο Νομών να αγωνιούν για τις περιουσίες τους.

Θάλασσα ο… κάμπος

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως στα πεδινά χωριά του Νομού, όπου πλημμύρισαν υπόγεια, αυλές και αποθήκες ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις παραλιακές κατοικίες. Ο Δήμος Τοπείρου κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων, καθώς λόγω φραγμένων στραγγιστικών καναλιών, που επί σειρά ετών δεν έχουν καθαριστεί, το νερό συσσωρεύτηκε, πλημμύρισε χωράφια και ξεχείλισε στο οδόστρωμα σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση εκσκαπτικών μηχανημάτων.

Κάτοικοι στο Δασοχώρι αλλά και στο Εράσμιο ανέλαβαν με δικά τους μέσα την απομάκρυνση των υδάτων από τις αυλές τους, καθώς τέθηκαν σε κίνδυνο τα σπίτια τους, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα.

Εγκλωβίστηκαν ζώα

Η συνεχής βροχόπτωση σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα ύδατα, που δεν απομακρύνθηκαν από το οδόστρωμα, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες τόσο στον Δήμο Τοπείρου όσο και στον Δήμο Αβδήρων, τους δύο πεδινούς Δήμους του Νομού, να εγκλωβιστούν. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακούδης, κτηνοτρόφος από το Εράσμιο, «τα νερά είναι πάρα πολλά. Τα ζώα μου έχουν εγκλωβιστεί μέσα και δεν μπορώ να τα βγάλω. Δεν ξέρω που θα φτάσει το πρόβλημα».

Έσπασαν δρόμους και άνοιξαν κανάλια

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μετά και την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων συνεργεία τόσο του Δήμου Τοπείρου όσο και της Περιφέρειας προχώρησαν στη διάνοιξη δρόμων, ώστε να εκτονωθεί το συσσωρευμένο νερό, αλλά και στον καθαρισμό ορισμένων εκ των στραγγιστικών καναλιών. Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μίχογλου, συνοδευόμενος από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους βρέθηκε στις εστίες των προβλημάτων αναζητώντας λύσεις, ενώ την περιοχή επιθεώρησε τόσο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, εξετάζοντας από κοινού πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Χιόνια στα ορεινά

Από το βράδυ της Παρασκευής ορεινοί οικισμοί της Ξάνθης αλλά και της Ροδόπης ντύθηκαν στα λευκά, με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται και το πρωί του Σαββάτου.

Σε ορισμένα σημεία παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: thrakitoday.com

Διαβάστε επίσης:

Ο γεωλόγος που αμφισβητεί την Περιστέρη για την Αμφίπολη – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Τσίπρας στο Spiegel: Δεν έχω λάβει ακόμα πρόσκληση από την Μέρκελ

Neue Osnabrücker Zeitung: Ο Τσίπρας βάζει… φίμωτρο στον Βαρουφάκη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ