Ψυχοσωματικά: Τι είναι και γιατί μας ταλαιπωρούν

Πότε μπορεί ένα σωματικό σύμπτωμα να έχει ψυχολογικά αίτια;

Στη σύγχρονη ψυχιατρική, μία σειρά από ψυχολογικές διαταραχές εμφανίζονται με σωματικά συμπτώματα τα οποία θυμίζουν αυτά μίας ιατρικής νόσου, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να αποδοθούν σε εκείνη.

Γράφει η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια.

Πρόκειται για τις σωματόμορφες διαταραχές, στις οποίες το άτομο νιώθει άρρωστο, υποφέρει από τα συμπτώματά του και δεν τα προκαλεί σκόπιμα ούτε προσποιείται. Τα συμπτώματα αυτά είναι αληθινά και όχι πλασματικά ή επιτηδευμένα. Ωστόσο, ο ασθενής συχνά δραματοποιεί την κατάστασή του και έχει επίμονη ανάγκη να διαβεβαιώνεται για τη φύση και τη σοβαρότητά τους από τρίτους.

Η ένταση, η διάρκεια και η σοβαρότητα των διαταραχών αυτών, είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα οδηγούν σε σοβαρή έκπτωση της συνολικής λειτουργικότητας του ασθενούς, με συχνή συνέπεια την κατάθλιψη, το αίσθημα απόγνωσης, το έντονο άγχος, τη μείωση της επαγγελματικής απόδοσης και τη διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η πιο γνωστή από αυτές τις διαταραχές είναι η υστερία, στη μελέτη και αντιμετώπιση της οποίας ήταν και παραμένει καθοριστική η συμβολή της ψυχαναλυτικής μεθόδου του Σίγκμουντ Φρόιντ.

Ποιες είναι οι σωματόμορφες διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται;

Είναι πολλές, η πιο γνωστή, όμως, είναι η υστερία, που επιστημονικά αποκαλείται σύνδρομο του Briquet. Η υστερία είναι μία διαταραχή με πολλά συμπτώματα, που είθισται να εκδηλώνεται, πριν από την ηλικία των 30 ετών, να διαρκεί επί χρόνια και να εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου, γαστρεντερικών προβλημάτων, σεξουαλικών και νευρολογικών δυσλειτουργιών.

Η υποχονδρίαση, η διαταραχή μετατροπής και η σωματοδυσμορφική διαταραχή, επίσης, ανήκουν στις σωματόμορφες διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ