Μέχρι τον Απρίλιο η δίκη της Χρυσής Αυγής

Έως τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος πους στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 70 άτομα. Μεταξύ αυτών, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και όλοι οι βουλευτές του κόμματος που εκλέχτηκαν το 2012.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο του συγκεκριμένου βουλεύματος είναι η άποψη της μειοψηφίας, που θεωρεί πως στην παρούσα υπόθεση δεν υφίσταται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφού δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τους εμπλεκόμενους, άποψη που αναμένεται να αποτελέσει «πάτημα» για  τους  κατηγορούμενους στο δικαστήριο.

Σύμφωνα πάντως με την πλειοψηφία του Δικαστικού Συμβουλίου, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που είχε ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές-περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης-Πυρηνάρχη.

«Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και  όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ΄ επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο. Το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα «Τάγματα Εφόδου», που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των Τοπικών Οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών των επίλεκτων Ειδικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις σχετικές οδηγίες του επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσεως…».

Κατά τους  πλειοψηφούντες δικαστές  που υιοθέτησαν  πλήρως  την  πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, η Χρυσή Αυγή από το 2008 παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, που μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της, υπό τις οδηγίες του αρχηγού της «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ’ ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διηύθυνε αυτή, καθ΄ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση… Παρείχε οδηγίες και σε εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων». Οι εντολές δίδονταν στον Πυρηνάρχη ο οποίος  «από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή – περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιόποινου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος…»

 

Μειοψηφία

Ο εισηγητής ωστόσο Νίκος Σαλάτας είχε την άποψη ότι στην παρούσα υπόθεση δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επικαλούμενος τη Σύμβαση του Παλέρμο. «Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος». Η σύμβαση αυτή κατά  την άποψη του κ. Σαλάτα υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας οπότε εκφέρει διαφορετική άποψη και για  το αδίκημα της οπλοκατοχής: «Δεν στοιχειοθετείτε σε βάρος των κατηγορουμένων διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και πυρομαχικών, αλλά απλής, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά».

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του κ. Σαλάτα, η  πλειοψηφία επιμένει πως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ισχύει  πλήρως το άρθρο 187 του ΠΚ, δηλαδή η ελληνική νομοθεσία που είναι αυστηρότερη από την διεθνή σύμβαση του Παλέρμο, όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών

«Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση του Παλέρμο και με νόμο 3875/10  κύρωσε αυτή προσαρμόζοντας με τη σημερινή του μορφή του άρθρο 187 του ΠΚ, όπως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου ο Έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της εν λόγω σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας». 

Όλοι οι κατηγορούμενοι 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, που αριθμεί 1.109 σελίδες,  στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν –πλην της ανήλικης Ε.Ν που παραπέμπεται στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών- οι εξής: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλαςίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. 

Από τους παραπάνω κατηγορούμενους,   τρία μόνο  πρόσωπα,  δεν αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα. Πρόκειται για την σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, το Θεόδωρο Στέφα που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Διαβάστε επίσης.

Παραπομπή σε δίκη για 70 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ