Αυτά είναι τα αποκλεισμένα χωριά σε Τήνο και Άνδρο

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, στην Τήνο είναι αποκλεισμένα τέσσερα χωριά και στην Άνδρο οκτώ. Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα, Πέμπτη, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το νησί της Τήνου, ενώ αναμένεται ανάλογη απόφαση και για το νησί  της Άνδρου, κατόπιν αιτήματος του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που προκάλεσαν οι σφοδρές, όσο και πρωτοφανείς σε ένταση χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Τήνου και της Άνδρου απαιτείται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Τήνος έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από την κακοκαιρία, καθώς για τρίτο 24ωρο παρέμενε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ απέπλευσε τελικά για την Τήνο προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που χρήζουν βοηθείας εξαιτίας του προβλήματος ηλεκτροδότησης που έχει παρουσιασθεί στην Τήνο, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Το αρματαγωγό αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού πριν από τα μεσάνυχτα.

Για το ζήτημα της παροχής βοήθειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την επίλυση προβλημάτων επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, οι δραστηριότητες στο νησί έχουν νεκρώσει. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν, ενώ κλειστά παραμένουν τα καταστήματα. Σημειώνεται ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν κανονικά.

Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Τήνου προκλήθηκε από βλάβη, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Άνδρο, από όπου ηλεκτροδοτείται το νησί.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο υποσταθμός ήταν αποκλεισμένο, αφού στην περιοχή το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δυόμιση μέτρα και η προσέγγιση για την επιδιόρθωση της βλάβης ήταν σχεδόν αδύνατη.

Χθες, Τετάρτη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, με δυνατότητα κίνησης στο χιόνι, που εστάλη στο νησί, δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα σημεία όπου εντοπίζονται οι βλάβες στο δίκτυο, καθώς ανετράπη καθ’ οδόν.

Σήμερα το μεσημέρι κατάφεραν να το επαναφέρουν, για να συνεχίσει την επιχείρηση προσέγγισης του υποσταθμού, για την αποκατάσταση της βλάβης. 

Πριν από λίγη ώρα άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Τήνο, καθώς το συνεργείο των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ που μετέβη με ελικόπτερο το μεσημέρι στην Άνδρο, όπου και εντοπίστηκε η βλάβη, κατάφερε να την επιδιορθώσει.

Η ηλεκτροδότηση του νησιού υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, στην Τήνο είναι αποκλεισμένα τα παρακάτω τέσσερα χωριά, Φαλατάδος, Στενή, Πάνορμος και Πύργος.

Αποκλεισμένα  8 χωριά στην Άνδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Άνδρο η ηλεκτροδότηση δεν έχει διακοπεί. Ωστόσο, ζητείται να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, στην Άνδρο έχουν αποκλειστεί  τα παρακάτω οκτώ χωριά,  Αποικία, Βουρκωτή, Μέσα Βούνι, Έξω Βούνι, Κόχυλος, Πίτροφος, Παλαιοχώρα και Άρμη.

Χιόνι ύψους δύο μέτρων έχει καλύψει το οδικό δίκτυο της Άνδρου. Οι μετακινήσεις απαιτούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία.

Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα και σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων προκειμένου να δίνει λύσεις ακόμη και σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.  

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ