Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται σήμερα, ενώ βοριάδες 5-7 μποφόρ θα εκδηλωθούν στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχήσουν και τις επόμενες μέρες και θα σημειωθεί παγετός.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα επικρατήσουν νεφώσεις, άνεμοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Το θερμόμετρο στη Φλώρινα έφθασε τους -11, στην Καστοριά -9, στην Κοζάνη -4, στα Γρεβενά -9, στην Καβάλα -2, Σέρρες -2.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται, μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων και διατηρείται αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας εξαιτίας του παγετού που επικρατεί.

Στον νομό Πέλλας, αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Κερασιάς, μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, στο δημοτικό επαρχιακό δίκτυο του νομού και στη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας, συμπεριλαμβανομένων της επαρχιακής οδού Άρνισσας- χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στον νομό Χαλκιδικής, απαιτείται η χρήση αλυσίδων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ιερισσού (Αρναία- Ταξιάρχης), και τις επαρχιακές οδούς Βαρβάρας- Ολυμπιάδας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στον νομό Φλώρινας, στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας- Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), 20ο έως το 30ο χλμ και Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Βιτσίου από 18ο μέχρι 38ο χλμ, Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας 6ο μέχρι 25 χλμ και Αμυνταίου-Νυμφαίου από 18ο μέχρι 21ο χλμ.

Στον νομό Λάρισας, αλυσίδες απαιτούνται στις επαρχιακές Γόννων- Καλλιπεύκης, από 10ο- 22ο χλμ, Ελάφους- Σκλήθρου, δημοτικού διαμερίσματος Καλλιπεύκης, με όρια νομό Πιερίας, στο ύψος Παλαιού Παντελεήμονα.

Στον νομό Καρδίτσας, με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας- Άρτας, θέση Τύμπανος, από 38ο- 61ο χλμ., Μουζακίου- Στεφανιάδας, θέση «Αγ.Νικόλαος», από 10ο- 22ο χλμ, Κέδρου- Ρεντίνας- Καρπενησίου, από 56ο έως 62ο χλμ (θέση Ζαχαράκη), ενώ στον νομό Τρικάλων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πύλης.

Τέλος, στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης υδάτων, διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα- Λισσός, στο ύψος Αρριανών, Έβρενου- Ιασίου- Αετοκορυφή- Διώνη και Στρύμης- Λοφαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ