Ποιες τροφές καταπολεμούν την οστεοπόρωση;

Ποιες τροφές καταπολεμούν την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση, είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών, κατά την οποία παρατηρείται διάχυτη μείωση της ποσότητας του οστίτη ιστού (οστεοπενία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστεοπορωτικά οστά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται περισσότερο εύθραυστα και λεπτά σε σχέση με τα φυσιολογικά.

Η μείωση της οστικής μάζας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που γίνεται μετά την ηλικία των τριάντα χρόνων, αλλά η εμφάνιση ή όχι οστεοπόρωσης εξαρτάται από το ποσοστό και το ρυθμό της μείωσης αυτής. Συνέπειες της είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία για κατάγματα, κύφωση, μείωση ύψους, ενώ είναι αίτιο συχνών εισαγωγών στα νοσοκομεία στους ηλικιωμένους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση της νόσου είναι:

    Γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, με πρώιμη ή χειρουργική εμμηνόπαυση

    Άτομα σε προχωρημένη ηλικία

    Άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης

    Άτομα που είχαν απότομη απώλεια βάρους

    Άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα

    Καπνιστές

    Άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ

    Άτομα που λαμβάνουν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, όπως γλυκοκορτικοειδή, θυροξίνη κ.ά.

 Όπως και για πολλές άλλες ασθένειες, έτσι και για την οστεοπόρωση η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Οποιαδήποτε άλλη θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή δεν μπορεί να αναστρέψει τη νόσο, απλά να καθυστερήσει την εξέλιξη της. Φυσικά, αυτό απαιτεί την έγκαιρη διάγνωση της. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την οστεοπόρωση είναι: διφωσφονικά, ζολεδρονικό οξύ, καλσιτονίνη, ασβέστιο, βιταμίνη D, παραθορμόνη και στρόνιο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ