Ανακάλυψαν νέα «μονοπάτια» εξάπλωσης του AIDS

Νέα δεδομένα στη χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησε ο ιός HIV-1 για να εξαπλωθεί παγκοσμίως θέτουν στο τραπέζι της επιστημονικής κοινότητας Έλληνες ερευνητές.

Ανατρέποντας την επικρατούσα άποψη βάσει της οποίας όλοι οι γνωστοί τύποι του ιού που ευθύνεται για το AIDS προέρχονται από την Αφρική, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρη Παρασκευή, ανέδειξε με μελέτη της ένα διαφορετικό μονοπάτι μετάδοσης της επιδημίας: Όπως εξηγεί η μελέτη, ο τύπος CRF01_ΑΕ –ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% των συνολικών HIV-1 μεταδόσεων- γεννήθηκε μεν στην Κεντρική Αφρική κατά τη δεκαετία του 1970, στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε διασπορά του στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου προκάλεσε εκτενή τοπική επιδημία.

Η περιοχή εκείνη και συγκεκριμένα η Ταϊλάνδη, αποτέλεσε τελικά την κύρια πηγή της παγκόσμιας μετάδοσής του στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κεντρική και Δυτική Αφρική, καθώς και την Αυστραλία. Είναι ο μοναδικός τύπος του ιού με τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο.

Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ο κ. Παρασκευής, «ο CRF01_ΑΕ σχετίζεται κυρίως με ετεροφυλοφιλική μετάδοση και όχι με ομοφυλοφιλική κυρίως μέσω ανδρών όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κρούσματα στον δυτικό κόσμο. Επίσης συνιστά τον δεύτερο πιο συχνό τύπο του ιού στην Ευρώπη. Από τα πορίσματα της μελέτης προκύπτει ότι εξαπλώθηκε παγκοσμίως μάλλον κατά τη δεκαετία του ’90 μέσω της Ταϊλάνδης λόγω του ότι αυτή συνιστά δημοφιλή προορισμό σεξουαλικού τουρισμού. Δευτερεύοντα ρόλο στη διάδοση του CRF01_ΑΕ διαδραμάτισε η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες».

Πηγή: Έθνος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ