Αναίρεση του βουλεύματος για τον Ρωμανό ζήτησε ο Ραγκούσης

Αναίρεση του βουλεύματος για τον Ρωμανό ζήτησε ο Ραγκούσης

Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη

Την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών, ζητεί ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, με αίτηση που υπέβαλλε σήμερα το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Σε αυτή προβάλονται λόγοι ακυρότητας της γνωμοδότησης του εφέτη ανακριτή Νικόπουλου υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει διότι η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία.

Δηλαδή με αυτό τον τρόπο θεωρεί η πλευρά Ρωμανού ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρετικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή ο οποίος ηταν εξ αρχής αρνητικός επειδή ο νεαρός είναι υπόδικος και κατ΄ επέκτασιν -κατά την κρίση του- ύποπτος φυγής. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, στην τελευταία επαφή που είχαν με την διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής του Γεννηματάς πριν λίγη ώρα, τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. 

Συναντήσεις Αθανασίου με βουλευτές

Την ίδια ώρα από το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων ενόψει της τροπολογίας που θα καταθέσει για τη φοίτηση εξ αποστάσεως ή δια αλληλογραφίας και η οποία εντός της ημέρας θα πάει στο Λογιστήριο του Κράτους. 

Πρώτος συναντήθηκε με τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Σύμφωνα με αυτή:

1. Όταν υπάρχει αρνητική άποψη του Συμβουλίου (φυλακών ή Πρωτοδικών) αυτή να μπορεί να λύνεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ειδικά αιτιολογημένη και απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών.  

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με γνώμη του πρέδρου του ΤΕΙ ή ΑΕΙ που έχει περάσει ο κρατούμενος για το πως θα γίνει ο φοιτητής του λαμβανομένου υπόψει των ειδικών συνθηκών κράτησης. 

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είπε πως “ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού και περιμένουμε να το δούμε την Τρίτη που κατατίθεται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο φαντάζομαι θα υπάρχει η τροπολογία.

Ερ.: Ακόμη και εξ αποστάσεως; 

Απ.: Ναι ακόμα και εξ αποστάσεως αρκεί να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών του. Αφού η πολιτεία του εδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, να του δώσει τη δυνατότητα και να σπουδάσει”. 

Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Βουλευτές ο Βασίλης Καπερνάρ��ς συμφώνησε με το πνεύμα της τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος γιατι «δεν μας περισσεύει κάνενα Ελληνόπουλο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ