Αν νομίζετε ότι μπορείτε να χορέψετε, μάλλον κάνετε λάθος

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να χορέψετε, μάλλον κάνετε λάθος

Αν το στυλ χορού σας μοιάζει περισσότερο με τις άχαρες κινήσεις ενός ελέφαντα, ίσως να είσαι το θύμα μιας πάθησης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. 

Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται «beat deafness», δηλαδή «κώφωση ρυθμού». Είναι το όνομα που δίνεται στην αδυναμία να συγχρονίσετε το σώμα σας με τα μουσικά στοιχεία, και πιστεύεται ότι επηρεάζει το 2%  με 3% του πληθυσμού.

Αλλά περιέργως, εκείνοι που έχουν πληγεί από το φαινόμενο «κώφωσης ρυθμού» συνήθως αγνοούν το πρόβλημα, και δεν αισθάνονται απαραίτητα ότι οι κινήσεις τους είναι εκτός του ρυθμού.

Η Caroline Palmer, η οποία ηγήθηκε της μελέτης στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πάσχουν από «beat deafness», στην πραγματικότητα κωλύονται λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης. 

Για να ολοκληρωθεί η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Philosophical Transactions: Biological Sciences», οι ερευνητές συνέκριναν τον ρυθμό δύο «beat deafness» εθελοντών με 32 συμμετέχοντες παρόμοιας ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Όταν οι συμμετέχοντες που πάσχουν από «κώφωση ρυθμού», κλήθηκαν να χορέψουν χωρίς συνοδευτικό ήχο, το έκαναν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αλλά όταν τους ζητήθηκε να χορέψουν μαζί με ένα μετρονόμο που άλλαζε την ταχύτητά του, οι «beat deafness» εθελοντές παρατήρησαν ότι υπήρξε μια αλλαγή στην ταχύτητα, αγωνίστηκαν να συμβαδίσουν, χωρίς αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους άλλους 32.

Η καθηγήτρια Palmer εξήγησε πως οι «beat deafness» εθελοντές θα μπορούσαν να διατηρήσουν έναν ρυθμό, αλλά δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ