ΣτΕ: Συνταγματική η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

ΣτΕ: Συνταγματική η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

Της Άννας Κανδύλη

Συνταγματική και νόμιμη είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, όπως αυτή καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας, Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων της και απορρίπτει όλες τις  προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση της δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 4, 5 και 21. Και αυτό γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών,  που επέρχεται με τις  υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο.

Απορρίπτουν επίσης  τον ισχυρισμό των γιατρών, ότι  ο κανόνας της συνατογράφησης με βάση την δραστική ουσία παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.

Ο ΙΣΑ μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι η εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών» ξένων συμφερόντων, όπως πολλοί καταγγέλλουν.

Οι γιατροί επισήμαιναν ακόμη  ότι «η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ