ΦΩΤΟ-Από τον Κανέλλο στον Λουκάνικο-Πάντα στο πλευρό των διαδηλωτών

ΦΩΤΟ-Από τον Κανέλλο στον Λουκάνικο-Πάντα στο πλευρό των διαδηλωτών 

Γεννημένοι για δράση, με τσαγανό και ελεύθερο πνεύμα, οι σκύλοι σύμβολο των διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας έχουν γράψει τη δική τους ιστορία κι αποδεικνύουν περίτρανα ότι το επίθετο “πιστός” ταιριάζει στους σκύλους.

Τους έχουν χαρακτηρίσει σκύλους-ΤΣΕ κι έχουν γραφτεί αφιερώματα γι αυτούς σε πολλές γλώσσες. Κάποια από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν αφιερώσει τις σελίδες τους στους δύο σκύλους που ήταν πάντα με την πλευρά των διαδηλωτών.

Αν και αρχικά κάποιοι μπερδεύτηκαν, δεν πρόκειται για έναν σκύλο-διαδηλωτή αλλά για δύο. Ο Λουκάνικος εμφανίστηκε ως εκ θαύματος, λίγο μετά τον θάνατο του Κανέλλου το 2008.

Με αφορμή τον θάνατο και του 10χρονου Λουκάνικου, το enikos.gr ετοίμασε ένα αφιέρωμα στους σκύλους-διαδηλωτές.

 

Ο Κανέλλος αριστερά και δεξιά ο Λουκάνικος 

Ποιος ήταν ο Κανέλλος

Ο σκύλος- μασκότ του Πολυτεχνείου είχε δείξει πολλές φορές τα δόντια του στους αστυνομικούς, συνοδεύοντας πάντα από την πρώτη γραμμή τους διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης. Πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του ’90 στην οδό Πατησίων.

Ο αδέσποτος Κανέλλος ζούσε μεταξύ ΕΜΠ και Εξαρχείων, και στην πραγματικότητα είχε δεκάδες φίλους που τον φρόντιζαν καθημερινά. Ο σκύλος που πήρε το όνομά του από το κανελί του τρίχωμα ήταν ατρόμητος και δεν έφευγε από το πλευρό των διαδηλωτών ακόμα κι όταν τα ΜΑΤ χτυπούσαν με γκλομπς ή έριχναν χημικά.

Το 2007 ο Κανέλλος, περίπου 17 ετών πια, καταβάλλεται από την κούραση και τα γηρατειά. Κάποιοι αποφάσισαν να τον μεταφέρουν σε κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο αλλά οι φίλοι του δεν το επέτρεψαν.  Περισσότερα από διακόσια άτομα συγκέντρωσαν υπογραφές και κατάφεραν να βρει στέγη  ο Κανέλλος στο διαμέρισμα ενός φοιτητή που ανέλαβε τη φροντίδα του.

Εκείνοι που τον γνώριζαν από κοντά, λένε ότι εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή το 2008.

Ακούστε το τραγούδι του Στάθη Δρογώση για τα «έργα και τη δράση» του Κανέλλου.

 

 

Ποιος ήταν ο Λουκάνικος

Όταν τον  Δεκέμβριο του 2008, ένας σκύλος όρμησε εναντίον των ΜΑΤ υπερασπιζόμενος του διαδηλωτές στην Αθήνα, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για τον Κανέλλο. Όμως αυτό ήταν αδύνατο. Ο νέος ατρόμητος διαδηλωτής των Αθηνών, ονομάστηκε από τους φίλους του «Λουκάνικος» ή «Λουκ» και μπήκε στην ενεργό αντίσταση κατά της Αρχής ως άξιος συνεχιστής της δράσης του Κανέλλου.

Τίποτα δεν τον πτοούσε. Έδειχνε τα δόντια του και γαυγίζε ανελέητα με κάθε ευκαιρία στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών. Οι φωτογραφίες του έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αν και κάποιες φορές τον αποκαλούν «Κανέλλο», και έχει ανακηρυχθεί στο τετράποδο σύμβολο των συγκεντρώσεων.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το «BBC», η  ιταλική «Corriere de la Sera», το αμερικανικό «Νewsweek», η γαλλική «Liberation», έχουν αφιερώσει  ολόκληρα άρθρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Δεν θα κατέβει ξανά σε πορείες ο Λουκάνικος

Τρόικα… για τα σκυλιά

Ο Λουκάνικος έγινε τραγούδι

Ο Λουκάνικος τώρα και σε…μπαρ

Οι “φίλες του Λουκάνικου” έκαψαν το αυτοκίνητο της Ράιχενμπαχ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ