USA Today: Ελληνική ίντριγκα-Τι κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης;

USA Today: Ελληνική ίντριγκα-Τι κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης;

«Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι πέρασαν από την Αμφίπολη, στη βόρεια Ελλάδα, πριν από χιλιάδες χρόνια» αναφέρει σε δημοσίευμά του σχετικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης, το USA Today, και συνεχίζει:

«Σήμερα, στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη από τη στιγμή που οι ανασκαφείς έφεραν στο φως έναν τεράστιο τάφο που φρουρείται από ένα ζευγάρι λαξευτών Σφιγγών και δύο Καρυάτιδες, γλυπτά γυναικείων μορφών, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της αρχαίας πόλης.

‘Δεν ξέρω ποιος κρύβεται στον τάφο, αλλά μου αρέσει που όλοι μιλούν γι’ αυτόν’ δήλωσε η Νικολέτα Σταυρουλάκη, 29 ετών, μια άνεργη Ελληνίδα που έχει ενθουσιαστεί με την ανασκαφή. Ιστορικοί από όλο τον κόσμο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και τις παρακολουθώ. Αυτό δημιουργεί μια καταπληκτική αγωνία’.

Με περίμετρο μήκους 1.600 ποδιών, ο τεράστιος αρχαίος τύμβος που ανακαλύφθηκε πριν από δύο μήνες μαρτυρά ότι εκεί έχει ταφεί κάποιος σπουδαίος αρχηγός, με κάποιους να εικάζουν ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Το δημοσίευμα του USA Today παραθέτει τις απόψεις της επικεφαλής της ανασκαφής, Αικατερίνης Περιστέρη, σύμφωνα με τις οποίες ο τάφος είναι Μακεδονικός και χτίστηκε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Αναφορά κάνει επίσης και στις απόψεις της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά που δηλώνει ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, κρίνοντας από τα φορέματα των Καρυάτιδων καθώς και στην «αγανάκτηση της κυρίας Περιστέρη για τα ‘πέντε λεπτά δημοσιότητας’ που επιζητούν ορισμένοι αρχαιολόγοι» με αφορμή την ανασκαφή του μοναδικού Μνημείου.

«Οι αυθεντίες εικάζουν πως αν ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, τότε πιθανότατα θα φιλοξενεί τη δολοφονημένη γυναίκα του και το παιδί τους ή έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς του. Οι πολιτικοί έχουν μπει κι αυτοί στο ‘παιχνίδι’ – ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε την ανασκαφή τον περασμένο μήνα. ‘Είναι σίγουρο πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη’ δήλωσε ο Σαμαράς. ‘Η Μακεδονική γη συνεχίζει να ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας μοναδικούς θησαυρούς που υφαίνουν αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής ιστορίας μας, για την οποίο όλοι εμείς οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι’.

Η φήμη και η πολιτική χροιά του ευρήματος έχουν φέρει ωστόσο τους αρχαιολόγους σε δύσκολη θέση οι οποίοι ζητούν λιγότερη προσοχή.

‘Είναι η πρώτη φορά που μία ανασκαφή εξελίσσεται υπό τα τηλεοπτικά βλέμματα και τα χρονοδιαγράμματα’ αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω. ‘Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πίεση που ασκείται στους συναδέρφους μας στην προσπάθειά τους να διεξάγουν μια σωστή και πλήρη επιστημονικά τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεοπτικού πλατό’» τονίζεται στο δημοσίευμα του USA Today.

 

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη-Τι δείχνει η τρίτη θύρα του τύμβου

ΦΩΤΟ-“Στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα”

ΦΩΤΟ-Τι κρύβουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης;

ΒΙΝΤΕΟ-Επίθεση της Παλαγγιά στην Περιστέρη για την Αμφίπολη

Το μενού της Καγκελαρίας και το άλμπουμ με τις Καρυάτιδες

Αμφίπολη-Οι Καρυάτιδες “αποκαλύπτουν” την ηλικία του τύμβου

ΦΩΤΟ-Το “ξεχασμένο” λιμάνι της Αμφίπολης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ