Μνημείο για τους πρόσφυγες στην Τρίπολη

Μνημείο για τους πρόσφυγες στην Τρίπολη

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τους πρόσφυγες της Σμύρνης που εκδιώχθηκαν  το ‘22 και εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19:30 στην πλατεία Προσφυγιάς (Φιλικών) της Πόλης.

Το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού αποτελεί προσφορά του Γιώργου Καραγιάννη, γνωστού κινηματογραφικού και τηλεοπτικού παραγωγού, ιδρυτή των ΚΑΠΑ studios, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη από γονείς πρόσφυγες.

Το Μνημείο αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους γονείς του αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες οι οποίοι μετά από τον διωγμό τους εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη και συγκεκριμένα, στον προσφυγικό συνοικισμό της περιοχής των Φιλικών. Ο Γιώργος Καραγιάννης, που έχει επίσης χορηγήσει και την διαμόρφωση της πλατείας των Φιλικών, λέει χαρακτηριστικά πως το Μνημείο “εκφράζει την απόγνωση των προσφύγων, της μάνας, του παιδιού αλλά κυρίως την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να προχωρήσουν μπροστά, με το κεφάλι πάντα ψηλά, με την ελπίδα και το φώς οδηγό. Το Μνημείο εκφράζει όλα τα συναισθήματα που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι, συναισθήματα που χαράσσονται βαθιά μες στην ψυχή και μένουν ανεξίτηλα, μέσα σου. Τέλος, το μνημείο και ό,τι αυτό εκφράζει, αποτελεί φάρο για τις νέες γενιές για να τους θυμίζει πως τα κατάφεραν εκείνοι και πως μπορούν να τα καταφέρουν κι αυτοί στις δύσκολες αυτές εποχές”.

Μόλις την εβδομάδα που πέρασε, ο Γιώργος Καραγιάννης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Τριπόλεως ενώ ο Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας θα τον τιμήσει με τον Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων. Επίσης, να αναφερθεί ότι για την πραγματοποίηση του Μνημείου αυτού  βοήθησε μεταξύ άλλων και ο Νίκος Τσιαμούλος, Προεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περιοχής Φιλικών, ο Δήμος Τρίπολης ενώ το κομψοτέχνημα δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Κούρο, ζωγράφο, αγιογράφο και γλύπτη.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Τρίπολης και την Πανπροσφυγική ένωση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ