Εισαγγελέας: Ενοχή μόνο για τις ληστείες για τους “6” του Βελβεντού

Εισαγγελέας: Ενοχή μόνο για τις ληστείες για τους “6” του Βελβεντού

 

Να κριθούν ένοχοι για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης αλλά όχι και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους έξι νεαρούς που δικάζονται ως μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. 

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο εισαγγελέας έδρας του δικαστηρίου, Γρηγόρης Πεπόνης, εξέφρασε τη θέση που σχημάτισε από τα στοιχεία της υπόθεσης και την εξέταση μαρτύρων, ζητώντας από τους δικαστές να μην καταδικάσουν τους νεαρούς κατηγορουμένους ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι δεν αποδείχθηκε εμπλοκή τους με τους «Πυρήνες».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την εισαγγελική κρίση η παράνομη δράση των έξι νεαρών στο Βελβεντό, με τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2013, δεν προέκυψε να εντάσσεται στην έννοια που ορίζει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, περί εγκλημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιπλέον, ο κ. Πεπόνης ζήτησε την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών για τους κατηγορουμένους, όπως αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ τόνισε επικαλούμενος καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ότι οι δράστες των ληστειών δεν επέδειξαν καμία σκληρότητα σε όσους βρέθηκαν στους χώρους των ληστειών ή ενεπλάκησαν στα περιστατικά, όπως ο πολίτης που οι κατηγορούμενοι πήραν το αυτοκίνητο του κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα. Ο κ. Πεπόνης επισήμανε, επίσης, ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. 

Οι έξι νεαροί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου (187Α), ληστείας από κοινού και κατά συρροή, αρπαγής από κοινού, διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, αντίστασης κατά της αρχής από άτομα που οπλοφορούν, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και απλής σωματικής βλάβης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ