“Έφυγε” ο σκιτσογράφος Γιάννης Ανδρεαδάκης

“Έφυγε” ο σκιτσογράφος Γιάννης Ανδρεαδάκης

Σε ηλικία 86 χρονιών, έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Ηρακλειώτης σκιτσογράφος Γιάννης Ανδρεαδάκης, που με το πενάκι του, επί σειρά ετών, «σχολίαζε» την τοπική επικαιρότητα αλλά και την κρητική κουλτούρα, με χιούμορ και φαντασία.

Εκτός από τη διαχρονικότητα των σκίτσων του, που αποτελούν ένα ιστορικό χρονικό της τελευταίας 50ετίας του Ηρακλείου, οι λεζάντες που τα συνοδεύουν είναι ξεκαρδιστικές, δοσμένες με το εξαίρετο χιούμορ που διέκρινε τον Γιάννη Ανδρεαδάκη.

Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με το σκίτσο και τη ζωγραφική. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό και τον αθηναϊκό Τύπο, υπάρχουν όμως και ως συλλεκτικό υλικό σε ιδιωτικές συλλογές. Έκθεση έργων του έκανε πρώτη φορά στο Ηράκλειο τον Δεκέμβρη του 1966 και ακολούθησε μια ακόμη τον Δεκέμβρη του 1983 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Μέρος της σημαντικής δουλειάς του εκδόθηκε από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου με τίτλο τα «Ανώδυνα».

Ο Ηρακλειώτης σκιτσογράφος συνεργαζόταν με τη εφημερίδα «Αλλαγή», του τότε δημάρχου Μανόλη Καρέλλη, η οποία επί χρόνια φιλοξενούσε στην 1η σελίδα της τα σκίτσα του. Επίσης γελοιογραφίες του κατά καιρούς δημοσιευθήκαν στις εφημερίδες «Μεσόγειος» και «Πατρίδα».

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Ανδρεαδάκη θα πουν συγγενείς και φίλοι του αύριο, Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 15.00, στο νέο κοιμητήριο του Ηρακλείου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ