Πως μεταδίδεται ο ιός Έμπολα και ποιοι πρέπει να προσέχουν

Πως μεταδίδεται ο ιός Έμπολα και ποιοι πρέπει να προσέχουν

Γράφει για το boro.gr o Αναστάσιος Σπαντιδέας MD, PhD, FCCP – Παθολόγος Κλινικός Φαρμακολόγος.

Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae.

Ο φυσικός φορέας του ιού δηλ το ρεζερβουάρ του ιού δεν είναι μετά βεβαιότητας γνωστό αλλά θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στις χώρες που ενδημεί  η νόσος δηλ στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες.

Η νόσος ενδημεί σε χώρες της Δυτικής Αφρικής (Νιγηρία, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε,  Γουινέα) αλλά πρόσφατα εκδηλώθηκαν κρούσματα και στην Κεντρική Αφρική (Κογκό/Ζαιρ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες. Στα μολυσματικά υγρά που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό περιλαμβάνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, ο εμετός, το αίμα ή τα κόπρανα των ασθενών.  Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή και αν το άτομο δεν έλθει σε επαφή με κάποιο από τα προαναφερθέντα μολυσματικά υγρά του αρρώστου. Δεν φαίνεται πολύ  απίθανο η νόσος  να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός λεωφορείου ή τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις του ασθενούς. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπως εστιατόρια, καφετέριες κλπ,  αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια της ομιλίας, όπως ο ιός της γρίπης, δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, με την ανταλλαγή χρημάτων ή άλλων αγαθών με την κολύμβηση σε πισίνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ