«Συμπόσιο» ακαδημαϊκών στην Αρχαία Ολυμπία

«Συμπόσιο» ακαδημαϊκών στην Αρχαία Ολυμπία

Νέοι ερευνητές, διπλωμάτες, διδάκτορες, μέλη της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκονται στην Ολυμπία, φοιτώντας σε μια «διαφορετική» Θερινή Ακαδημία που κατάφερε να συγκεντρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία για το πολιτισμικό γίγνεσθαι της χώρας μας, εν μέσω των ανασκαφών στην Αμφίπολη, το θέμα της Ακαδημίας, που δεν είναι άλλο από τις διεθνείς σχέσεις και την πολιτιστική διπλωματία, κέντρισε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών από 20 χώρες.

Η Θερινή Ακαδημία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και οι 28 συμμετέχοντες βρέθηκαν από τα πέρατα του κόσμου στην Ολυμπία, πληρώνοντας ένα χαμηλό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους, κερδίζοντας παράλληλα γνώσεις και μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Η Μαίρη Τρίνα Μπόλτον, που εργάζεται στο αμερικάνικο υπουργείο Εσωτερικών, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο τι κέντρισε το ενδιαφέρον της: «Η πολυεπίπεδη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε ανέκαθεν στοιχείο που γεννούσε τον ενθουσιασμό μου. Η Ολυμπία, τόπος γέννησης της διπλωματίας των σπορ, και η Ολυμπιακή Ακαδημία κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον μου».

Ο Γκέρμαν Πίτερσεν Κόρτες, μεταπτυχιακός φοιτητής από το Μεξικό, ταξίδεψε μέχρι την Ολυμπία και εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο: «Θέλησα να συμμετέχω σε αυτή την Ακαδημία για να γνωρίσω καινούριους τρόπους προσέγγισης των κυβερνήσεων και των ατόμων που στηρίζονται στην επικοινωνία, στην αλληλοκατανόηση και στον πολιτισμό, παρά στην παραδοσιακή ισχύ».

Για τον υποψήφιο διδάκτορα, Γιάο Σονγκ, από την Κίνα, κίνητρο ήταν το υψηλό επίπεδο των καθηγητών: «Αποφάσισα να λάβω μέρος σε αυτή την Ακαδημία για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων το υψηλό επίπεδο των καθηγητών, οι οποίοι δεν είναι μόνο ακαδημαϊκοί, αλλά και διπλωμάτες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι θεματικές που θα διδαχθώ αλλά και ο χώρος».

Για το διπλωμάτη, Ραμίν Αλακμπαροφ, από το Αζερμπαϊτζάν, η αγάπη για την ελληνική ιστορία ήταν το έναυσμα για να βρεθεί στην Ολυμπία: «Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία. Από την παιδική μου ηλικία επιθυμούσα να βρεθώ σε αυτή τη χώρα και να γνωρίσω από κοντά αυτόν τον πολιτισμό. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, μου δίνεται πλέον αυτή η ευκαιρία και παράλληλα βελτιώνω τις γνώσεις και τις ικανότητες μου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ