ΣΕΒΕ: Προτάσεις για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

ΣΕΒΕ: Προτάσεις για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Στην ανάγκη διαφοροποίησης των εξαγωγικών στόχων της χώρας μας, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχουν προκύψει από την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, αναφέρεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, σε επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒΕ, μέσω της επιστολής του, ζητά αρχικά από την κυβέρνηση να “εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τη ρωσική πλευρά, ώστε να ανακληθεί κάθε ισχύον μέτρο και να μην επιβληθεί κανένα νέο μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία”.

Τονίζεται, δε, ότι τα μέχρι σήμερα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της ΕΕ είναι καταρχήν θετικά, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί επιπρόσθετη στήριξη. Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒΕ προτείνει, οι προβλεπόμενες για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών αποζημιώσεις να κατανεμηθούν με κριτήριο το μερίδιο εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής που χρησιμοποίησε η ΕΕ.

Περαιτέρω, ο ΣΕΒΕ σημειώνει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από την ελληνική πλευρά, ώστε σε επίπεδο ΕΕ να μειωθούν οι εισαγωγικοί δασμοί για κοινοτικά προϊόντα σε χώρες ενδιαφέροντος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Προτείνεται ακόμη, πέραν των αμιγώς κοινοτικών προγραμμάτων προώθησης-προβολής, να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν, κατά την εξειδίκευση της αναπτυξιακής στόχευσης για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ειδικότερα στοχευόμενης προώθησης-προβολής σε αγορές-στόχους των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικότερης ενεργοποίησης της Ομάδας Εργασίας -που έχει συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του ΣΕΒΕ και της Ιncofruit- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την εξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες, καθώς και των απαιτήσεων των χωρών εισαγωγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ρωσία-Εισαγωγή γαλακτοκομικών από τη Σερβία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ