“Πιστεύω ότι είναι ναός κι όχι τάφος”

“Πιστεύω ότι είναι ναός κι όχι τάφος”

«Εγώ πιστεύω ότι είναι ναός κι όχι ταφικό μνημείο. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δώσει τάλαντα σε κάποιες πόλεις για να χτιστούν ναοί. Ανάμεσά τους και η Αμφίπολη για να τον εξευμενίζει στους πολέμους του που ξεκίνησε από εκεί» είπε ο κοινωνιολόγος, λαογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης στον Κώστα Χαρδαβέλλα στον RealFm.

«Όλη η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης έχει συληθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καλύτερο οχύρωμα που μπορούσαν να βρουν ήταν μέσα στους αρχαίους τάφους» είπε ο κ.Λεκάκης που εξήγησε ότι «το τοίχος της Αμφιπόλεως ήταν μεγαλύτερο από το τοίχος των Αθηνών. Ήταν μια πόλη-τέρας για την εποχή της. Μιλάμε για έναν τάφο ενώ γύρω από την Αμφίπολη υπάρχουν 800 τάφοι».

«Όταν το 1956 ο Λαζαρίδης άρχισε ανασκαφές στην περιοχή έλεγε ότι όλα εκεί είναι συλημένα αλλά το ενδιαφέρον όλων τότε ήταν στραμμένο στη Βεργίνα» υποστήριξε ο συγγραφέας που τόνισε ότι «το 1971 ο Λαζαρίδη έδωσε τη δυνατότητα σε μια εταιρεία να κάνει γεωφυσική έρευνα και είχε εντοπίσει την περίμετρο του λόφου. Και φθάνουμε σήμερα να πανηγυρίζουμε γιατί βρήκαμε τον τάφο;»

 

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ