ΑΠΘ: Ψήφισμα για τον θάνατο του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά

ΑΠΘ: Ψήφισμα για τον θάνατο του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά

“Πρότυπο πανεπιστημιακού, πρότυπο επιστήμονα και πρότυπο διανοούμενου, καθώς εκτός από την αφοσίωση στην επιστήμη του, διακρινόταν για το κοινωνικό του όραμα και την προσήλωσή του στη Δημοκρατία” χαρακτηρίζει το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του Εμμανουήλ Κριαρά, σε ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή το θάνατο του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

“Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Γ. Κριαρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 108 ετών” τονίζεται στο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει υπογραμμίζοντας: “Αντιστάθηκε στη δικτατορία από την οποία και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού. Με τη στάση της ζωής του δίδαξε ότι ο επιστήμονας δεν είναι ένας απλός τεχνοκράτης, αλλά πάνω από όλα υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος” .

Στο ίδιο ψήφισμα, που υπογράφει ο απερχόμενος πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, υπενθυμίζεται πως “η πολύπλευρη προσφορά του καθηγητή Κριαρά τόσο στην επιστήμη όσο και ευρύτερα στο ελληνικό έθνος αναγνωρίστηκε πολλαπλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό” καθώς και το ότι “το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με την ανώτατη τιμητική του διάκριση, το Χρυσό Αριστοτέλη”.

Η κηδεία του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά θα γίνει αύριο (Τρίτη), στις 12 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η σορός του θα μεταφερθεί και θα ενταφιασθεί στη γενέτειρα του, το Ακρωτήρι Χανίων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ