Σουλβατζή: Ο Σημίτης σταμάτησε την ανασκαφή για τον τάφο του Αλέξανδρου

Σουλβατζή: Ο Σημίτης σταμάτησε την ανασκαφή για τον τάφο του Αλέξανδρου

 «Μεγάλο εύρημα» χαρακτηρίζει την ανασκαφή της η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή που μίλησε στον Κώστα Χαρδαβέλλα και τη Μάρω Λεονάρδου στον RealFm 97,8 αλλά όπως είπε «δεν πιστεύω με τίποτα ότι ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».

Η ίδια είχε κάνει ανασκαφές στην Αίγυπτο από το 1989 έως το 1995 αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά οι εργασίες σταμάτησαν και η ίδια είχε δεχτεί δριμεία κριτική.

Όπως είπε στον RealFm ο Αλέξανδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στην Αίγυπτο. Οι έρευνες, που γίνονταν με αυτοχρηματοδότηση, είχαν ως αποτέλεσμα την εύρεση ενός τάφου.

«Βρήκαμε έναν υπέργειο ναόσχημο μακεδονικό τάφο με εμβαδόν  525 τετραγωνικά μέτρα ενώ ο χώρος που ανήκει ο τάφος ξεπερνά τα 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Βρέθηκαν μάλιστα 4 αγάλματα λεόντων που φύλαγαν την είσοδο του τάφου» διηγείται η αρχαιολόγος που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε και ελληνικές επιγραφές, η πρώτη εκ των οποίων έγραφε: «Αλέξανδρος Άμμωνος Ρα».

Κατόπιν επεμβάσεως της τότε κυβέρνησης, όπως είπε η κα Σουλβατζή,  με απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σταμάτησε το έργο παρόλο  που η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει επίσημα ότι είχε βρεθεί ο τάφος του Αλέξανδρου.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ