Άνδρες ευαίσθητοι, γυναίκες αντράκια: Γιατί άλλαξαν οι ρόλοι;

Άνδρες ευαίσθητοι, γυναίκες αντράκια: Γιατί άλλαξαν οι ρόλοι;

Οι άντρες και οι γυναίκες δεν διαφέρουν μόνο βιολογικά και ανατομικά, αλλά και ψυχολογικά. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άντρες, έχουν πιο ανεπτυγμένη διαίσθηση, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αγάπη και τις σχέσεις και βιώνουν διαφορετικά το άγχος. Στις σχέσεις τους έχουν διαφορετικά παράπονα και προβλήματα. Το να υποθέσουμε, όπως πολλοί, ότι οι διαφορές αυτές είναι αποκλειστικά πολιτιστικές κι έχουν καθοριστεί από την παιδική ηλικία είναι παράλογο.

Είναι βέβαιο ότι το οικογενειακό περιβάλλον και η αγωγή επηρεάζουν τις διαφορές των δύο φύλων, δεν ευθύνονται όμως για τις βασικές διαφορές μας. Από πραγματιστική άποψη, αυτές προκαθορίζονται σε σωματικό επίπεδο από το διαφορετικό προγραμματισμό του DNA. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά επηρεάζονται, βεβαίως, από την οικογένεια και τις πολιτιστικές συνθήκες.

Μελετώντας τις διαφορές μας, θα ήταν παράλογο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κάθε άντρας ταιριάζει με την περιγραφή του αντρικού πρότυπου και κάθε γυναίκα με του γυναικείου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλοι οι άντρες ίδιοι μεταξύ τους, το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες. Σίγουρα είναι παραπλανητικό να δημιουργήσουμε ένα στερεότυπο πρότυπο για τη γυναίκα ή για τον άντρα. Ο «πραγματικός» άντρας έχει μια ποικιλία από ιδιότητες και χαρακτηριστικά που είναι και αντρικά και γυναικεία. Η «πραγματική» γυναίκα έχει κι αυτή μια ανάλογη ποικιλία από χαρακτηριστικά και ιδιότητες που είναι και γυναικείες και αντρικές. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες χαρακτηριστικές διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Γενικά, οι άντρες ταυτίζονται ως επί το πλείστον με τις αντρικές ιδιότητες, ενώ οι γυναίκες με τις γυναικείες. Αυτές θα είναι το κέντρο της εξερεύνησής μας.

Το πρόβλημα, όταν γενικεύονται οι διαφορές των φύλων, είναι ότι ίσως οι άνθρωποι αρχίσουν ν’ αναρωτιούνται μήπως συμβαίνει κάτι το παράξενο μ’ αυτούς, αν τυχόν και δεν ται­ριάζουν με το πρότυπο. Είναι κουραστικό -όταν κάνουμε μια γενίκευση- να επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο και σε άτομα του αντίθετου φύλου. Για να αποφύγουμε τη σύγχυση, θεωρείστε ότι όλες οι γενικεύσεις που θα γίνονται σχετικά με τους άντρες είναι περιγραφή της αντρικής πλευράς σας, κι αυτές που θα γίνονται για τις γυναίκες, θα αφορούν τη θηλυκή πλευρά σας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ