Στον “αέρα” οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Στον “αέρα” οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

 

Εν μέσω ανησυχίας για τη στάση των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι δήλωσαν με σχετική ανακοίνωσή τους ότι δεν θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου, εγκρίθηκε σήμερα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το βράδυ της Πανσελήνου, την Κυριακή 10 Αυγούστου.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, «οι αρχαιοφύλακες το 2010 αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους κατά τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσέληνου, με την υπόσχεση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού ότι θα έλυνε το θέμα της αμοιβής μας. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, κάνοντας αμισθί εκατοντάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ακόμα το θέμα της αποζημίωσής μας, δεν έχει βρει λύση».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου, «αρχής γενομένης από τη φετινή βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ως εκ τούτου η απόφαση του ΚΑΣ για τις εκδηλώσεις της Πανσελήνου είναι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρχαιοφυλάκων».

«Υπάρχει από τους φύλακες μια στεναχώρια για τις πληρωμές, αλλά ελπίζω ότι τελικά όλα θα πάνε καλά και θα τα καταφέρουμε και φέτος», σχολίασε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

Όπως εξήγησε η κ. Βλαζάκη, «είναι δύσκολα χρόνια, χωρίς χρηματοδότηση από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν οι υπηρεσίες, η διεύθυνση, το φυλακτικό, επιστημονικό και εργατικό προσωπικό να προσφέρουν αυτή τη βραδιά στον κόσμο».

 

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι γιορτάζουν την Πανσέληνο

 

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα ανοίξουν το βράδυ της 10ης Αυγούστου για να γιορτάσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αττική θα διοργανωθούν μουσικές εκδηλώσεις στο μουσείο της Ακρόπολης, το Νομισματικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου (εκτός της περίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος), το αρχαιολογικό μουσείο Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Θεατρική παράσταση θα φιλοξενήσει ο αύλειος χώρος του αρχαιολογικού μουσείου Πειραιά, ενώ το Λουτρό των Αέρηδων και ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου θα παραμείνουν ανοιχτά ως αργά το βράδυ.

Στη Στερεά Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» και μουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Δαύλειας στο Βυζαντινό Μουσείο της Φθιώτιδας.

Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα παραμείνουν ανοιχτοί εννέα χώροι και μνημεία, ενώ στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυγκαταλέγονται αστροφυσική παρατήρηση στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης Πλατανιάς, ενώ μουσικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης, τους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Καλής Βρύσης.

Στην κεντρική Μακεδονία θα παρουσιαστούν μουσικές, κινηματογραφικές και θεατρικές εκδηλώσεις, όπως παράσταση θεάτρου σκιών στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης και προβολή της ταινίας του Gregg Tallas «Το ξυπόλητο τάγμα» στο Επταπύργιο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η δυτική Μακεδονία θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων μουσική εκδήλωση με τίτλο «Του φεγγαριού το χρώμα» (αρχαιολογικό μουσείο Αιανής) και την οπερατική παράσταση «Δραματικές βασίλισσες» (αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας).

Από τις εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο ξεχωρίζει μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον δήμο Μούτση από το μουσικό σύνολο «Χρώματα της Ήλιδος» στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Στην Κρήτη εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και των τεσσάρων νομών.

Τέλος, στις εκδηλώσεις των Ι΄, Κ’ και ΚΑ’ ΕΠΚΑ στα νησιά του Αιγαίου «πρωταγωνιστεί» ένα κοινό θέμα-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Συγκεκριμένα, στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού,θα ακουστεί σε χώρους και μνημεία σε Κυκλάδες, Ικαρία, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Ψαρά ένα απόσπασμα από το «’Αξιον Εστί», με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ