Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αλατιού

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αλατιού

Οι πάσχοντες από διαβήτη δεν πρέπει να προσέχουν μόνο ό,τι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και το αλάτι που καταναλώνουν, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 1.600 διαβητικούς εθελοντές, ηλικίας 40 έως 70 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια μέσα στα οκτώ χρόνια που τους παρακολουθούσαν. Στην πραγματικότητα, από τους 359 εθελοντές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση άλατος (περίπου 6.000 mg νάτριο την ημέρα, κατά μέσον όρο) οι 41 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM).

Αντιθέτως, από τους 354 εθελοντές με την χαμηλότερη κατανάλωση άλατος (περίπου 2.800 mg νάτριο την ημέρα), μόλις οι 23 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια. Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις ορίζουν ως μέγιστη κατανάλωση άλατος για διαφύλαξη της υγείας τα 2.300 mg την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του καφέ ή 6 γραμμάρια αλάτι) για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών. Για όσους όμως έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η νεφροπάθεια), η αντίστοιχη ποσότητα είναι μόλις 1.500 mg την ημέρα. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό – στην Ελλάδα η κατανάλωση υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το 44% αυτής της ποσότητας να προέρχεται από το ψωμί. Η καρδιοπάθεια, εξάλλου, είναι ο κύριος εχθρός των πασχόντων από διαβήτη, καθώς το 75% των θανάτων των διαβητικών οφείλονται στο έμφραγμα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ