Πως θα αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

Πως θα αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

Γράφει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς

Η τριχόπτωση έχει τεράστιες ψυχολογικές συνέπειες, μιας και τα αποτελέσματα της εστιάζουν στο τριχωτό της κεφαλής, σημείο που αποτελεί κέντρο αναφοράς, του εαυτού μας και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης για την εικόνα μας γενικότερα.

Αν εξαιρέσουμε τη φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω της φυσικής ανανέωσης, σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό τριχών που πέφτουν καθημερινά χωρίς στη συνέχεια να αντικαθίστανται από νέες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται σταδιακά αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, που ονομάζεται αλωπεκία.

Το πλήθος καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την νόσο, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, η οποία χωρίς την κατάλληλη σταδιοποίηση αλλά και παρακολούθηση κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, δεν μπορεί να δώσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Τριχοσκόπηση

Είναι πάντοτε το πρώτο απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η διαδικασία της αραίωσης των τριχών είναι τόσο σταδιακή που δεν είναι συχνά ορατή από την αρχή ακόμα και το άτομο που επηρεάζεται από αυτή δεν τη προσέχει άμεσα.  Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συγκρίνει το πώς αυτή πιθανόν εξελίσσεται, σταθεροποιείται ή αναστρέφεται.

Γίνεται αντιληπτό άρα ότι η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας είναι επιτακτική.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ