ΦΩΤΟ-Από τα Κύθηρα στα Χανιά με μια σχεδία

ΦΩΤΟ-Από τα Κύθηρα στα Χανιά με μια σχεδία

 

Ένα παράτολμο εγχείρημα φιλοδοξούν να κάνουν πραγματικότητα δέκα κωπηλάτες με αφετηρία τα Κύθηρα οι οποίοι θέλουν να φτάσουν μέχρι τα Χανιά με μια σχεδία από καλάμια, ακολουθώντας τα χνάρια των πρώτων θαλασσοπόρων της αρχαιότητας.

Με λίθινα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι, κατασκεύασαν τη σχεδία με σκοπό να ταξιδέψουν με τον ίδιο τρόπο που ταξίδευαν οι άνθρωποι πριν 125.000 – 130.000 χρόνια με κατάληξη τα Χανιά. Οι τολμηροί θαλασσοπόροι επέλεξαν ως ορμητήριο το Καψάλι Κυθήρων για να διεξάγουν το πείραμα με στόχο να αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι ο άνθρωπος ταξίδευε στη θάλασσα 125.000 χρόνια πριν. Μάλιστα στο πλαίσιο του εγχειρήματος που χαρακτηρίζεται ως ένα είδος προσομοίωσης για τα εν πλω μέσα που είχε τότε ο άνθρωπος, χρησιμοποίησαν εργαλεία εκείνης της εποχής.

Στην προσπάθειά τους βρήκαν αρωγούς ντόπιους, αλλά και επισκέπτες του νησιού που έσπευσαν να τους βοηθήσουν να κατασκευάσουν τη σχεδία. Μεταξύ αυτών ο Κυθήριος Γιάννης Καλλίγερος, ο οποίος υποστήριξε ότι η σχεδία έχει κατασκευαστεί από 5.000 καλάμια με τη βοήθεια δεκάδων κατοίκων.

Σημειώνεται ότι η σχεδία αποτελείται από ένα κατάρτι από προβιά, κουπιά και με δέκα κωπηλάτες την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα βάλει πλώρη από το Καψάλι προς το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Αρχηγός της αποστολής είναι ο 73χρονος Αγγλος συγγραφέας και ιστορικός Μπομπ Χόμπμαν.

Όπως επισημαίνει «η ανάγκη του ανθρώπου να κατακτήσει τη θάλασσα ήταν πολύ έντονη από τα αρχαία χρόνια και στην Ελλάδα ξεκινά πριν από 130.000 χρόνια από αυτό το σημείο, τα Κύθηρα». «Υπάρχει μια ομάδα από επιστήμονες που υποστηρίζει ότι τότε ο άνθρωπος δεν είχε ακόμη τις γνώσεις να κατασκευάσει κάτι τέτοιο, αλλά εμείς προσπαθούμε να αποδείξουμε το αντίθετο με το εγχείρημά μας σήμερα. Εξαιτίας ορισμένων λίθινων εργαλείων που έχουν βρεθεί στην Κρήτη και στη Γαύδο, αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος κατοίκησε στην Κρήτη πολύ νωρίτερα από ό,τι φανταζόμαστε. Θέλουμε να αποδείξουμε ουσιαστικά ότι η προσπάθεια του πρώτου ανθρώπου στην Ευρώπη να κατακτήσει τις θάλασσες ξεκινάει από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα από τα Αντικύθηρα», αναφέρει.

Στόχος μας, τονίζει ο Άγγλος ιστορικός, ήταν «να φτιάξουμε μια σχεδία κατά τα πρότυπα της προϊστορίας και να αποδείξουμε πώς ο άνθρωπος διέσχισε τις θάλασσες για να φτάσει από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη. Ουσιαστικά προσπαθούμε να προσομοιάσουμε πώς κατάφερε ο άνθρωπος πριν 130.000 χρόνια να φτάσει από τα Κύθηρα στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία με τη σχεδία από καλάμια και ξύλα από κυπαρίσσια, με ένα κατάρτι από προβιές και χρησιμοποιώντας τον άνεμο να καταφέρει να κωπηλατήσει μέχρι το νησί». Η αποστολή -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιουλίου και θα φτάσει στα Χανιά την Κυριακή 20 Ιουλίου, όπως μας λέει το μέλος του πληρώματος Ρόουζ Ριντζγουέη και εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καλές καιρικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξουν υποστηρικτικά πλοία, ένα κότερο και τουλάχιστον δύο καΐκια.

 

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή haniotika-nea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ