ΦΩΤΟ-Βύρωνας: Ο κροκόδειλος των Σερρών

ΦΩΤΟ-Βύρωνας: Ο κροκόδειλος των Σερρών

Την χαμένη του αγάπη ψάχνει να βρει τα τελευταία δύο χρόνια ο υιοθετημένος κροκόδειλος του Νείλου «Βύρωνας», που ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, του δήμου Σιντικής.

Είναι περίπου 1,80 μέτρα, ζυγίζει περισσότερα από τριάντα κιλά και τα τελευταία δέκα χρόνια ζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Δημοτικό Ενυδρείο, κλέβοντας όλα τα βλέμματα και τις εντυπώσεις των επισκεπτών του ενυδρείου.

Ήρθε στο ενυδρείο , πριν δέκα περίπου χρόνια, όταν αγοράστηκε από τους υπευθύνους του Ενυδρείου, από μία έκθεση ερπετών στην Αθήνα, μαζί με την σύντροφό του που έζησε μόνο οχτώ χρόνια.

Ο” Βύρωνας”, κροκόδειλος του Νείλου, της οικογένειας Crocodylus niloticus, χαίρει της ιδιαίτερης φροντίδας των κατοίκων του μικρού χωριού, που του χάρισαν και το όνομά του, και φροντίζουν το καθημερινό του γεύμα, με τα κρεοπωλεία της περιοχής να είναι οι καλύτεροι χορηγοί του.

«Ζει σε να ειδικά διαμορφωμένο χώρο ξηράς και έχει τη δική του δεξαμενή για να δροσίζεται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Ενυδρείου, Γιάννης Μερτζανίδης, που τον έχει υπό την δική του περίθαλψη και προστασία.

«Το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 5,5 μέτρα» μας δηλώνει, ενώ όσο αφορά το φαγητό του περιορίζεται σε μερικά κοτόπουλα την εβδομάδα, ή κουνελάκια από την περιοχή.

Το σαρκοφάγο ερπετό ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ερπετών που φιλοξενεί το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, στο νομό Σερρών, που είναι ένα από τα τρία ενυδρεία γλυκού νερού που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Κερκίνης, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Αποτελείται από δύο αίθουσες, στις οποίες υπάρχουν 22 μεγάλα ενυδρεία , εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης. Από τα 30 είδη που έχουν καταγραφεί στο οικοσύστημά της λίμνης, φιλοξενούνται τα 22 είδη το καλοκαίρι και τα 26 με 27 είδη το χειμώνα.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος , στο ενυδρείο φιλοξενούνται πολλά είδη αμφιβίων και ψαριών από τη ζωή της λίμνης, καθώς και κάποια είδη αντιπροσωπευτικά αμφίβια και ερπετά.

Ενδεικτικά, καταφύγιο έχουν βρει στο Ενυδρείο Βυρώνειας , η κόμπρα Ταϋλάνδης, η οχιά Σαχάρας, ο κροταλίας της Φλόριντας, ο κροταλίας των δασών, ο βόας ο σφικτήρας του Αμαζονίου, το μέγεθός του οποίου φτάνει τα 4,5 μέτρα. Υπάρχει, επίσης, ένα από τα τρία είδη βάρανου στον κόσμο, από τη Σαχάρα, το γκρι ινγκουάνα, που είναι σαρκοφάγο και φυτοφάγο, σε αντίθεση με το πράσινο ινγκουάνα που είναι μόνο φυτοφάγο, και το μήκος του φτάνει το 1,40 μ. και άλλα ερπετά της υφηλίου που τρέφονται με ποντίκια και σαύρες, όπως και ο ελληνικός βόας.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ψάχνουμε να βρούμε μία σύντροφο για το «Βύρωνα» που παρότι σαρκοφάγος και απόμακρος, ξεχωρίζει για την εξυπνάδα του εκπλήσσοντας όλους όσους τον αντικρίζουν, αλλά κυρίως αυτούς που εργάζονται στο ενυδρείο Βυρώνειας» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Ενυδρείου, που αποκαλύπτει ότι κανείς δεν θα τολμούσε σίγουρα να πλησιάσει από πολύ μικρή απόσταση τον κροκόδειλο… όσο και αν τον συμπαθεί…

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ