Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιλόχειο κατάθλιψη;

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιλόχειο κατάθλιψη;

Παρόλο που οι ειδικοί γνωρίζουν ότι περίπου ένα 10% των γυναικών βιώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννα, δεν υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εντοπίζουμε ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την κατάθλιψη. Δεν γνωρίζουμε αρκετά μάλιστα ούτε για τους λόγους που την προκαλούν, ούτε για τα συμπτώματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε καλύτερη πρόγνωση. Μια νέα έρευνα όμως μας βοηθά να εντοπίσουμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να ασθενήσουν, πράγμα που θα επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και πρόνοια.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο North Carolina στην ιατρική σχολή Chapel Hill μελέτησαν 158 εγκύους και λεχώνες που παρακολουθούνταν για κατάθλιψη στην μαιευτική πανεπιστημιακή κλινική. Το 1/3 των ασθενών ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Μάλιστα πολλές είχαν ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η παρατήρηση μας δείχνει ότι παράγοντες στην ψυχική υγεία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει κατάθλιψη πριν ή μετά τον τοκετό.

Αντίστοιχα, τα διαγνωστικά εργαλεία της ψυχικής υγείας που συμπεριλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με διατροφικές διαταραχές, κακοποίηση και άλλους παράγοντες, θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας της εγκύου, όπως είπε η γιατρός Samantha Meltzer-Brody, επικεφαλής της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι “η διάγνωση από τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί μπορούν να κάνουν παραπομπή του ασθενή, για να λάβει την κατάλληλη αγωγή, και αυτό μπορεί να προλάβει μεγαλύτερα προβλήματα για τη μητέρα και το μωρό”.

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει “ιδιαίτερη αναστάτωση στην οικογένεια και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το παιδί”, λέει η γιατρός. Τα παιδιά καταθλιπτικών γυναικών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, τα παιδιά μητέρων με μια ενεργό διαταραχή πρόσληψης της τροφής μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν και τα ίδια μια τέτοια διαταραχή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ