Κύμα φυγής μαθητών από τα σχολεία της Ηπείρου

Κύμα φυγής μαθητών από τα σχολεία της Ηπείρου

Συνολικά 44 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εγκατέλειψαν, τη σχολική χρονιά που πέρασε με τις οικογένειες τους, την Ήπειρο για να μεταναστεύσουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου που μετανάστευσαν από την Ήπειρο προς το εξωτερικό κατευθύνθηκαν στη Γερμανία (30), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αλβανία με έξι μαθητές να μετεγγράφονται σε σχολεία της, γεγονός που δείχνει ότι πολλές οικογένειες Αλβανών λόγω της οικονομικής κρίσης επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ακολουθούν η Αυστραλία και η Σουηδία όπου μεταγράφηκαν από δύο μαθητές και η Σαουδική Αραβία όπου μεταγράφηκε ένας μαθητής.

Συνολικά από ολόκληρη την Ελλάδα, φέτος μεταγράφηκαν σε Γυμνάσια και Λύκεια του εξωτερικού 1.130 μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές ελληνικών σχολείων είναι πλέον μαθητές σχολείων της Γερμανίας (527 άτομα). Παράλληλα 158 άτομα έφυγαν για την Αλβανία, τη Βρετανία (61 μαθητές), την Αυστραλία (56 παιδιά), τις ΗΠΑ (40 μαθητές), τον Καναδά (22 παιδιά). Τα σχολεία στην Ήπειρο χρόνο με τον χρόνο αδειάζουν από τους Έλληνες που μεταναστεύουν για μια καλύτερη τύχη, τους Αλβανούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη και την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ήπειρο, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι ο εκπαιδευτικός χάρτης στην περιοχή, σε ό,τι έχει να κάνει με τον σχολικό πληθυσμό περνά μαύρες μέρες.

 

Πηγή: epirusgate.blogspot.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ