Μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή κερασιών

Μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή κερασιών

Σε είδος “πολυτελείας” μετατρέπονται φέτος τα κεράσια, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των πρωίμων ποικιλιών ενώ εκτιμάται πως και οι όψιμες ποικιλίες θα είναι σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς, που “βλέπουν” τους καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά όταν οι ίδιοι πουλούν σε χαμηλές τιμές (όχι πάνω από 2 ευρώ/κιλό).

Σημαντικά μειωμένη η φετινή παραγωγή κερασιών στην Πέλλα

Στον νομό Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα με κερασιές. Στην περιοχή αυτή και η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ως και 50% έναντι της περσινής οπότε και διαμορφώθηκε σε 50.000 τόνους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος.

“Έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν”, υπογράμμισε ο ίδιος και σχολίασε: “Χάσαμε την ευκαιρία μας με τις πρώιμες ποικιλίες ενώ βλέποντας τα τερτίπια του καιρού φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και στις όψιμες, γεγονός που μας απογοητεύει πλήρως”.

Μιλώντας για την τιμ�� των κερασιών, επισήμανε ότι από τον παραγωγό “φεύγουν” στα επίπεδα των 1,5-2 ευρώ/κιλό και δεν έκρυψε την αγανάκτησή του γιατί, όπως είπε “ακούμε ότι οι καταναλωτές στις πόλεις αγοράζουν κεράσια σε τιμές από 5 έως και 7 ευρώ το κιλό και απορούμε, γιατί; ”.

Μειωμένη παραγωγή αναμένει και η Ημαθία

Ο μεγάλος “βραχνάς” των κερασοπαραγωγών στο νομό Ημαθίας είναι η ακαρπία, υπογράμμισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο παραγωγός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας για τις όψιμες ποικιλίες. “Μπορεί οι πρώιμες να μην πήγαν καλά, αλλά οι όψιμες πιστεύω ότι θα αποδώσουν ικανοποιητικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα σταθεροποιηθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις πρώιμες ποικιλίες ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών στον Αρχάγγελο Έδεσσας, Ξενοφών Τσέμπης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φετινή παραγωγή στην περιοχή είναι μειωμένη ως και 80% ενώ για τις όψιμες σημείωσε πως “και εδώ αναμένουμε πτώση, μικρότερη βέβαια, έναντι της περσινής χρονιάς”. Για την παραγωγή των όψιμων στην περιοχή εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει τους 6.000 τόνους με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως και 2 ευρώ το κιλό.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ