Δικαίωση για ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ

Δικαίωση για ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ

«Σημαντική» χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με διαδοχική ασφάλιση, που είχε παράλληλες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Το περιεχόμενο της απόφασης γνωστοποίησε η ΕΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΕΣΕΕ, «η απόφαση αφορά ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, ο οποίος είχε ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 1997- 1998, τις οποίες κλήθηκε να εξοφλήσει προκειμένου να εκδοθεί από τον ΟΑΕΕ η απόφαση συμμετοχής του στην δαπάνη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ως τελευταίου ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΟΑΕΕ (άρθρο 23 ΠΔ 258/2005), σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση συμμετοχής του Οργανισμού εκδίδεται μόνο μετά την ολοσχερή ��ξόφληση τυχόν οφειλών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι οφειλές του ασφαλισμένου ήταν “πλεονασματικές”, δηλαδή αφορούσαν εισφορές επιπλέον του ήδη θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εκτός του συνολικού συντάξιμου χρόνου που προσμετρήθηκε για την απονομή της σύνταξης.

Το δικαστήριο, αντίθετα με την ερμηνεία που δίνει ο ΟΑΕΕ, έκρινε ότι η αναφορά του Κανονισμού δεν αφορά όλες τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο εκείνες που απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του συντάξιμου χρόνου. Οι λοιπές εισφορές εξακολουθούν να οφείλονται αλλά δεν επηρεάζουν την απόδοση της σύνταξης.

Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο δικαίωσε τον ασφαλισμένο, καθώς αυτός είχε εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ για το χρονικό διάστημα που προσμετρήθηκε από το ΙΚΑ για τη χορήγηση σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Συνακόλουθα, έκρινε ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ χωρίς προηγούμενη εξόφληση των “πλεονασματικών” οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ».

Έως τώρα, σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που συμμετέχει ο ΟΑΕΕ, όταν υπάρχουν ώριμα δικαιώματα από τον κύριο ασφαλιστικό οργανισμό, ο ΟΑΕΕ, βάσει του άρθρου 23 του Κανονισμού του, δεν εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις συνυπολογισμού όταν υπάρχουν οφειλές, έστω και αν αυτές αφορούν εισφορές που δεν «μετρούν» για τη σύνταξη.Σε επιστολή που είχε αποστείλει πριν ένα χρόνο προς το υπουργείο Εργασίας, η ΕΣΕΕ ζητούσε την τροποποίηση του άρθρου 23 του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, ενώ χαρακτήριζε την πρακτική αυτή «απόλυτα άδικη για τον ασφαλισμένο που δικαιούται να πάρει τη σύνταξή του από τον άλλο Οργανισμό, καθώς υφίσταται έναν έμμεσο εκβιασμό να εξοφλήσει οφειλόμενες εισφορές που δεν συνυπολογίζονται, αν θέλει να λάβει τη σύνταξη που δικαιούται κατά πλήρες μάλιστα δικαίωμα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Mηνιαία η καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ