ΒΙΝΤΕΟ-Έτσι υποδέχθηκαν τον Βαρθολομαίο στα Ιεροσόλυμα

ΒΙΝΤΕΟ-Έτσι υποδέχθηκαν τον Βαρθολομαίο στα Ιεροσόλυμα

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του έφτασαν στην Πύλη της Γιάφα στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Εκεί τους ανέμενε ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, Ιεράρχες και Ιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, εκπρόσωποι των ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και πιστοί εκ του αραβοφώνου ποιμνίου αλλά και επισκέπτες στην Αγία γη από όλο τον κόσμο.

 Η μπάντα των ελληνορθοδόξων Προσκόπων παιάνιζε μεταφέροντας το μήνυμα της ελεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη σε κάθε γειτονιά της χριστιανικής συνοικίας ενώ ο ήχος από τις γιγαντιαίες καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως ακουγόταν σε όλη την πόλη, μέχρι και το όρος των Ελαιών, «ενημερώνοντας» για τα αισθήματα χαράς και τιμής της Σιωνίτιδος Εκκλησίας που υποδεχόταν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

 

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσευχήθηκε γονατισμένος επί του Παναγίου Τάφου, του κενού μνημείου που διατρανώνει στην οικουμένη το ασύλληπτο, συγκλονιστικό και λυτρωτικό για τον άνθρωπο γεγονός της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Πάνω στην πλάκα που προστατεύει το αρχικό σημείο της Ταφής του Κυρίου και όπου αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων κάθε εθνικής και κοινωνικής προελεύσεως έχουν προσευχηθεί συντετριμμένοι και έχουν χύσει δάκρυα αγωνίας παρακαλώντας τον Θεό να τους χαρίζει υγεία και δύναμη, εκεί στο ίδιο σημείο το οποίο καλύπτει το ιερό μαρμάρινο κουβούκλιο που ανήγειρε προς προστασία του  Ιερότερου μνημείου της Χριστιανοσύνης, το 1810, το σκλαβωμένο Γένος των Ελλήνων, στο τόπο όπου συντρίβεται κάθε ανθρώπινος εγωισμός μπροστά στο μαρτύριο του Γολγοθά και τη μαρτυρία της Αναστάσεώς Του, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσευχήθηκε στον Πατέρα για κάθε άνθρωπο, για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, του σεβασμού του προσώπου και του δικαιωμάτων του ανθρώπου. Προσευχήθηκε σιωπηλός παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου ενώ ο το γιγαντιαίο οικοδόμημα του Ναού της Αναστάσεως ήταν πλημμυρισμένο από χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Νωρίτερα κατά την είσοδο τού στον Ναό προσκύνησε την γρανιτένια πλάκα της Αποκαθηλώσεως, που βρίσκεται μπροστά από τον βράχο του Γολγοθά, και που κατά την παράδοση οι μυροφόρες περιποιήθηκαν το κακοποιημένο από την Σταύρωση σώμα του Ιησού Χριστού, προετοιμάζοντας το για την ταφή λίγα μέτρα πιο πέρα.

 

Πηγή: amen.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ