Γεωδυναμικό: 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός-Δύο μετασεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ

Γεωδυναμικό: 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός-Δύο μετασεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ

Στους 6,3 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στη Λήμνο επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΕ, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. “Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας”.

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, “η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ