Εκστρατεία της ΕΛ.ΑΣ ενάντια της παιδικής πορνογραφίας

Εκστρατεία της ΕΛ.ΑΣ ενάντια της παιδικής πορνογραφίας

Παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ τα αποτελέσματα παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, με την κωδική ονομασία «HYDRA».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση διήρκεσε πάνω από επτά μήνες και κατά τη διάρκειά της, η εντοπίστηκαν συνολικά 77 χρήστες – δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων προκύπτουν σε 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Εκτός από τη χώρα μας, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων σε Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδάς, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο.

Για τη διαδικτυακή έρευνα ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό ιχνών χρηστών του διαδικτύου, που διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Στην Ελλάδα σχηματίστηκαν τρεις δικογραφίες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία στα Ιωάννινα και την Αττική τρία (3) άτομα, από τα οποία δύο είναι ημεδαποί ηλικίας 34 και 25 ετών και ένας 47χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, στις 21-11-2013 μετά από διαδικτυακή έρευνα ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δράση 34χρονου ο οποίος διακινούσε σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό, μέσω ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων PEER TO PEER (P2P), στο διαδίκτυο.

Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση των διαδικτυακών ευρημάτων και ιχνών του 34χρονου συλληφθέντα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, έγινε στοχευμένη διαδικτυακή διεισδυτική έρευνα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων, με απώτερο στόχο την εύρεση και τον εντοπισμό και άλλων χρηστών, που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Στις 28-04-2014 συνελήφθη στα Ιωάννινα ο 47χρονο παιδίατρο, υπήκοος Βουλγαρίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν αποθηκευμένα σε διάφορα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, πλήθος αρχείων «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Με σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 47χρονου παιδίατρου καθώς και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με χρήση διαδικτύου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια.

Ο παιδίατρος κατείχε κεντρικό ρόλο σε κλειστή ομάδα χρηστών του συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προγράμματα απόκρυψης ηλεκτρονικής ταυτότητας και κρυπτογράφησης, για να καλύπτουν την παράνομη δράση τους στο διαδίκτυο.

Στις 25-04-2014 συλλάβαμε στην Αττική, 25χρονο, στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του οποίου βρήκαμε αποθηκευμένα αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

Τα διακινούμενα αρχεία που εντοπίσαμε και κατασχέσαμε απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.

Τα συνολικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιχείρηση για τις προαναφερθείσες χώρες, έχουν ήδη αποσταλεί στην INTERPOL και EUROPOL για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος, ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ