Ψεκασμοί για κουνούπια από νωρίς

Ψεκασμοί για κουνούπια από νωρίς

Ακόμα δεν μπήκε το καλοκαίρι και τα κουνούπια εμφανίζονται ενοχλητικά. Ο σχετικά θερμός χειμώνας που προηγήθηκε και τα μεγάλα διαστήματα βροχοπτώσεων που διατήρησαν αρκετά σημεία με νερό, δημιούργησαν συνθήκες για την ύπαρξη κουνουπιών που επέζησαν όλο το χειμώνα και μπήκαν στη διαδικασία της αναπαραγωγής από νωρίς.

«Ελέγχουμε την κατάσταση, παρακολουθούμε την αναπαραγωγή, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα πιο επικίνδυνα είδη, αυτά που μπορούν να γίνουν διαβιβαστές ασθενειών», τονίζει στην «Καθημερινή» ο Γεώργιος Κώνσταντος, υγειονολόγος και πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο αυτό εκπονείται κάθε χρόνο και ανατίθεται σε εταιρείες, ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός του είναι 200.000 ευρώ, σταθερός τα τελευταία χρόνια. Το έργο χωρίζεται σε τρεις υποενότητες. Η πρώτη είναι οι επίγειοι ψεκασμοί στους περιαστικούς χώρους των δήμων με βιοκτόνο για την εξόντωση των προνυμφών. Η δεύτερη είναι οι επίγειοι ψεκασμοί με βάκιλους σε περιοχές οικολογικής προστασίας και σε περιοχές Natura (Σχινιάς, Βραυρώνα κ.λπ.). Η τρίτη αφορά ειδικά τον υγροβιότοπο του Σχινιά, όπου, πέρα από τους περιμετρικούς επίγειους ψεκασμούς, απαιτούνται και αεροψεκασμοί με χρήση ελικοπτέρων.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει στην ευθύνη της τους χώρους εκτός των κατοικημένων περιοχών, όπου αναλαμβάνουν οι δήμοι. Η Περιφέρεια έχει, επίσης, στην ευθύνη της ορισμένους μεγάλους χώρους πρασίνου εντός της Αθήνας, όπως το Πεδίον του Άρεως.

«Στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου. Είχε προηγηθεί δειγματοληψία από 20-30 Μαρτίου. Από την Τρίτη του Πάσχα, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ στις 26 Απριλίου έγιναν αεροψεκασμοί στον Σχινιά. Στις 15 Απριλίου έγινε πρόγραμμα προνυμφοκτονίας σε Πεδίον του Αρεως, Πλατεία Πρωτομαγιάς, Λόφο Φινοπούλου και Αττικό Αλσος. Το έργο θα υλοποιείται με κύματα ψεκασμών μέχρι το φθινόπωρο», λέει ο κ. Κώνσταντος.

Μεγάλος εχθρός των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας. Τότε ο ρυθμός περάσματος της προνύμφης σε νύμφη επιταχύνεται και ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται απότομα. Κάνοντας διαρκώς δειγματοληψίες και ελέγχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν.

Απολύμανση φρεατίων

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφορά τους δήμους.

«Εχουμε στείλει έγγραφα στις δημοτικές αρχές με οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την αρχή του έτους. Δηλώσαμε έτοιμοι να προσφέρουμε τεχνογνωσία. Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τις ενέργειές τους. Μόνο 4-5 δήμοι απάντησαν. Το πρόβλημα με τους αστικούς χώρους είναι πολύ μεγάλο. Απαιτείται απολύμανση των φρεατίων της αποχέτευσης, γιατί εκεί γίνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών τύπου Culex, που είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου», τονίζει ο κ. Κώνσταντος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Πάτρα: Φωτιά «μυστήριο» σε διαμέρισμα

Περιπέτεια για πεζοπόρους στον Όλυμπο

Ψήφισε «ναι» στις ελεύθερες παραλίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ