Εφάπαξ η κλήρωση θέσεων στις λαϊκές αγορές

Εφάπαξ η κλήρωση θέσεων στις λαϊκές αγορές

 

Με την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες άδειες στις λαϊκές αγορές και ταυτόχρονα να προχωρά σε βελτιωτική αλλαγή στην επίμαχη διάταξη για την κλήρωση των θέσεων σε παραγωγούς και πωλητές, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Ο κ. Σκορδάς αποδεχόμενος σχετικό αίτημα ακόμα και βουλευτών της συγκυβέρνησης, συμφώνησε η κλήρωση των θέσεων να γίνει εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια να εφαρμόζεται κάθε χρόνο κυκλική μετατόπιση για να είναι δικαιότερο και διαφανέστερο, όπως τονίστηκε, σύστημα με το στήσιμο των πάγκων στις λαϊκές αγορές.

Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησε ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προχωρήσει σε μία σοβαρή και οργανωμένη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Αντιδράσεις όμως και διαφωνίες για επίμαχες διατάξεις, εκφράστηκαν τόσο από βουλευτές τη ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.Η κριτική τους εστιάστηκε κυρίως, για τις ρυθμίσεις που αφορούν την κλήρωση και τον διαχωρισμό των θέσεων στις λαϊκές αγορές, τα πρόστιμα, την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας καθώς και τη διάρκεια των πανηγυριών.

Μεταξύ αυτών που επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Αντωνίου καθώς και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Καρασμάνης, Μιχάλης Ταμήλος και Κώστας Κόλλιας, καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του προσπάθησε να σταθεί εποικοδομητικά επί του νομοσχεδίου και να αντιταχθεί σε βίαιες διατάξεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση και συρρίκνωση το υπαίθριο εμπόριο. Παράλληλα μίλησε για εξοντωτικές ποινές αλλά και για την ανάγκη μέτρων που θα ενισχύουν τους παραγωγούς και όχι τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε, ειδικότερα για τις κληρώσεις και το θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, ο κ. Σκορδάς, έκανε λόγο «για υποκρισία που περιττεύει».

«Ο διαχωρισμός υπάρχει και σήμερα, και δεν τους ενοχλεί στις λαϊκές αγορές, και ούτε εμπόδισε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Για να πέσουν οι μάσκες σε όλους θα δεχτούμε να γίνει εφάπαξ η κλήρωση τον Ιανουάριο και από εκεί και μετά να υπάρχει κυκλική μετατόπιση κάθε χρόνο. Θα δείτε ότι πριν φτάσουμε στην Ολομέλεια θα είναι μείζον θέμα ο διαχωρισμός και όχι η κλήρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο στην υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για «εξοντωτικά πρόστιμα» και στις αιτιάσεις να ισχύσουν αναλογικότερα και δικαιότερα, αντέτεινε ότι δεν εισάγεται κάτι νέο με το νομοσχέδιο αλλά ότι προβλέπει ο ισχύον νόμος 4147.

Ο κ. Σκορδάς εμφανίστηκε θετικός και στην πρόταση για βελτιωτική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια, παρατείνοντας σε πέντε αντί τρεις μέρες, που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, τη διάρκεια τους εάν ο δήμος το θέλει.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό στα άρθρα 2, 12, 17, 24, 28, 31 και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί των άρθρων που αφορούν τις βιοκαλλιέργειες, ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ