Λιβάδια: Το χωριό των πολύτεκνων

Λιβάδια: Το χωριό των πολύτεκνων

Το χωριό, συνεχίζει, εκ… παραδόσεως, να κρατά την πρωτιά στις γεννήσεις πανελλαδικά και οι ποιο ολιγομελή οικογένειες- που είναι ελάχιστες –έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Όταν καλείται μια κλάση στρατεύσιμων για να υπηρετήσει την στρατιωτική της θητεία, από τα Λιβάδια του Μυλοποτάμου θα «φύγουν και δεκαπέντε με είκοσι μαζεμένοι νέοι», στις τάξεις του Στρατού, λένε οι κάτοικοι.

Εδώ, λοιπόν, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα, τα μνημόνια δεν ανέκοψαν τις γεννήσεις! Το σύνολο, σχεδόν, έχει από τέσσερις απογόνους και πάνω. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι «τα πολλά παιδιά είναι ευτυχία».

Και βέβαια, ο πρωταθλητισμός των ζευγαριών σε γεννήσεις, δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες. Μάλιστα, σε παλαιότερες δεκαετίες, επειδή ο αριθμός των παιδιών δεν χωρούσε στις υπάρχουσες τάξεις του σχολείου αναγκαζόταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να νοικιάζει σπίτια ως διδακτικές αίθουσες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι το ορεινό κεφαλοχώρι δεν εγκαταλείπεται από τους νέους, πολλοί από τους οποίους το επιλέγουν για τόπο μόνιμης εγκατάστασης και, σχεδόν, στο σύνολό τους απασχολούνται με την κτηνοτροφία. Έτσι σήμερα, επί συνόλου 2.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, επέλεξαν για μόνιμη κατοικία τους το χωριό πάνω από 1500 άτομα και από αυτά  800-1000 είναι κάτω των 40 χρόνων.

Είναι το αισιόδοξο μήνυμα των καιρών στην Ελλάδα που γηράσκει.

Πηγή: madeincreta.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ